Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Labuđe more kod Karina

03.05.2017.

09:21

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijekom Karišnicom i Karinskim morem uskoro će zaplivati vesela bijela družina. Prvi put na tom području očekuje se dolazak na svijet malih labuda. To je prava rijetkost jer - kao što je poznato, labudovi ipak više vole sjevernija i hladnija područja.

Dakle, uz poznato Labuđe jezero, imat ćemo domaću verziju Labuđeg mora.

 

U početku malo nepovjerenja. Razumljivo jer ispod snježnobijelog perja brižno se čuvaju novi životi. Zatreba li - i mužjak je u blizini. Brza kontrola, tko smo, i sretna je obitelj na okupu.

Iako labudovi ovo područje uglavnom samo preljeću ovi ne samo da su došli , odlučili ostati što više ovdje će podići i svoje potomstvo.

Za sad je iznimka jer do sada nije bilo takvih slučajeva. Ali možemo očekivati da će toga biti mnogo češće, zato jer šire svoj areal, očito im se ovdje sviđa - kaže Maja Ćuže Denona, biologinja iz Parka prirode Vransko jezero.
Labudovi će odletjeti, ali će se vjerojatno opet vratiti. Jer i u pjesmi je zapisano, tko je i samo jednom vidio Dalmaciju - uvijek je nosi u svom oku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.