Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Likovna kolonija u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević

31.05.2017.

16:13

Autor: Kristina Štrbac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nadbiskupsko sjemenište Zmajević Zadar bilo je domaćin likovne kolonije. Okupila je 35 umjetnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Djela koja nastanu na koloniji trajno ostaju u vlasništvu sjemeništa.

 

 

Kako Nadbiskupsko sjemenište Zmajević nije baš bilo bogato umjetničkim djelima, a treba ga urediti, došli su na zamisao da organiziraju likovnu koloniju.

Cilj ove kolonije je prvenstveno slavljenje Boga kroz umjetnička djela, također promocija sjemeništa, svećeničkog zvanja, svećeništva općenito, ali također uređenje ove zgrade. - objašnjava don Ante Dražina, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević Zadar.

Pretpostavlja se da će tijekom tri dana kolonije nastati oko osamdeset umjetničkih djela, što je velika umjetnička vrijednost.

Ovo je poziv kojeg ne možemo odbiti, prvo zato što želimo sjemeništarcima učiniti njihov boravak i likovno i duhovno bogatijim. A nama samima je velika inspiracija, prvenstveno Zadar, svojom ljepotom i naše kolege, zbog druženja s njima to je nešto što nikad ne volimo propustiti. - kaže akademska slikarica Anamarija Botteri Peruzović.

A svi ti trenutci inspiracije s ove kolonije, trajno će kasiti zidove zadarskoga sjemeništa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.