Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Mala vožnja s vozačima Liburnije

13.06.2017.

12:18

Autor: Kristina Štrbac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok je jednima traženje posla u struci godinama normalna stvar, neka zanimanja tražena su u cijelom svijetu. Vozača, primjerice, svugdje nedostaje, pa su prijevozničke tvrtke među vodećima u oglašavanju poslova. Vozači uglavnom biraju između veće plaće ili sigurnog i stalnog primanja.

Dvadeset godina Samir Milat radio je kod istog poslodavca. Prije toga je vozio špediciju i proputovao velik dio svijeta, no kada je plaća ondje postala nesigurna, odlučio je postati vozač autobusa. Sada mu je plaća solidna. Ne toliko velika kao u špediciji, ali sigurna i redovita.

 

Traženo je, samo ljudi se malo prijavljuju. Ima dečkiju koji idu u špediciju, onda iz špedicije se prebacuju na autobus i tako. Inače za autobus je traženo zanimanje, samo što izbjegavaju ovu gradsku vožnju, više vole turističko, ovo ono i tako.
(Zbog čega izbjegavaju?)
Čujte non stop si pod nekim stresom, pod nekim konfliktom s putnicima i tako. - kaže nam Samir.

Šef Liburnijinih vozača tvrdi kako ta tvrtka sa pronalaskom vozača nema problema. Zaposleno ih je 130.
S obzirom na naš status i činjenicu da smo javna firma u vlasništvu Grada Zadra i ostalih općina Zadarske županije, vjerojatno vozači procjenjuju da im je to najstabilnije. Prema tome većina vozača iz privatnih firmi kao i ostalih prijevozničkih firmi ima želju doći kod nas, tako da mi konstantno imamo pedesetak molbi. - kaže Slobodan Erslan, voditelj prometno - operativnog odjela Liburnije.

Natječaje imaju otprilike dvaput godišnje, a plaća ovisi o količini rada. Osnovna plaća za vozača je preko pet tisuća kuna. Plaćeni su im prekovremeni sati, osobito kada se u ljetnoj sezoni produlji radno vrijeme gradskih linija, do jedan sat u noći. S Liburnijinim vozačima, čini se, zadovoljni su i putnici.

Ja sam zadovolja kad se ide u Diklo, njima treba dati medalju samo da dođu do Dikla. Fini su ljudi. - govori jedna od putnica.

Trenutno u gradu prometuje 16 linija. Prošle godine uvedena je dodatna gradska linija za luku Gaženica, a ove i za Crvene kuće nakon dolaska pet novih vozila. Sve je to zahtijevalo i nova zapošljavanja. Stoga i građani i vozači očekuju da će u budućnosti novih linija - i prigradskih i županijskih biti još.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.