Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Na Poluotoku otvorena punionica za električna vozila

17.02.2017.

16:09

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Automobili na električni pogon još su prava rijetkost na našim ulicama. Kako bi se nešto po tom pitanju promijenilo postavljaju se javne punionice na kojima uz predočenje kartice možete automobil besplatno napuniti električnom energijom. Jedna takva, 31. po redu, postavljena je u Zadru.

Na zadarskim ulicama prometuje desetak električnih vozila. Za grad jako malo, no, postavljanje javne punionice trebalo bi pokrenuti neke nove, ekološke trendove.

Situacija je takva da pokušavamo doseći kritičnu točku između postojeće infrastrukture i vozila, za nas je to kokoš ili jaje, nema vozila nema infraskture, nema infrstrukture nema vozila, Mi smo postavili s razvojnim ciljem besplatno jer nema dovoljno vozila.- objašnjava Domagoj Puzak, iz HEP-ovog tima za e-mobilnost. 

Punionicu u samom centru grada trebali bi koristiti većinom turisti. Punjenje automobila potpuno je besplatno.

Mislimo da je to trend u svijetu, pa samo Njemačka je izglasala zakon da do 2020 mora biti milijun električnih vozila na cestanma, Svi veliki koncerni izrađuju električne automobile, a postavljaju i tisuću punionica na godinu. - kaže Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Dok sustignemo njemačke standarde, proći će mnogo vremena. Cijena osnovnih modela vozila kreće se od dvadesetak tisuća eura, a domet im je dvjetotinjak kilometara. No jedno je sigurno, s dolaskom ljeta punionica će biti - puna jer sve više turista na odmor dolazi - električnim pogonom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.