Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Nevrijeme smećem zatrpalo Telašćicu

26.09.2017.

19:23

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vremenska nepogoda razotkrila je sve razmjere ljudskog nemara u jednoj od najljepših uvala na Jadranu - Telašćici - smještenoj u istoimenom parku prirode. Golema bujica koja je prošla Dugim otokom - u more je odnijela gomilu otpada. Park prirode pretvorio se u park smeća.

Široka 5 i visoka dva metra bujica je doslovno pomicala brda. Za nesreću ovaj put brdo smeća. S divljeg deponija vodena bujica smeće je odnijela kilometar daleko - u uvalu Telašćica. 

Procjenjuje se da je u moru završilo najmanje 1000 kubičnih metara smeća, uglavnom najlona i plastike. 13 dana već traje čišćenje, a brodovi prepuni smeća najbolje svjedoče o razmjerima onečišćenja. Svakog se dana u prosjeku prikupi 250 vreća smeća. Teško da bi se i moglo više jer zbog nepristupačnog terena sve se radi ručno.

Koliko je smeća pod morem, za sada nitko ne zna. No već na prvi pogled vidljivo je da će i ronioci imati pune ruke posla 7. listopada za kad je planirano veliko čišćenje podmorja.

Prikupljeno smeće kamionom će na trajekt pa na zadarski deponij. Jedan kamion dnevno koji prikuplja otpad na otoku dugom 40 kilometara, a na što općina godišnje troši 300 tisuća kuna, očito nije dovoljan pa bujaju divlja odlagališta. No ostaje pitanje - koliko se još ovakvih katastrofa treba dogoditi da se riješi pitanje deponija u srcu Parka prirode?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.