Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Nova donacija za zadarsku Opću bolnicu

29.12.2016.

18:52

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odjel Patologije Opće bolnice u Zadru dobio je vrijednu donaciju - aparat za dijagnostiku Mikrotom. Kupnju aparata omogućila je zadarska Liga protiv raka, a riječ je o osnovnome sredstvu za rad .

Sva patohistološka dijagnostika u Zadarskoj županiji ide preko ovog uređaja. A riječ je o 8 i pol tisuća biopsija godišnje.

Ovaj aparat samo reže tkivo na temelju kojeg se rade preparati iz kojeg patolog specijalist liječnik postavlja dijagnozu. Za uzimanje pametnih lijekova potrebna je dijagnoza i dokazana mutacija da bi onkološki tim odredio terapiju. - objašnjava voditeljica Odjela za patologiju zadarske bolnice Nataša Lisica.

Na patologiji, koja ionako radi u skučenim prostorima, dosad su dijagnostiku radili na dva zastarjela Mikrotona. Sada imaju dva nova. Jednog je donirala Liga protiv raka. Njegova vrijednost je 67 tisuća kuna.

 

Mi smo izdvojili ona sredstva koja su građani dali tako da ja još jednom zahvaljujem građanima koji se uključuju u rad Lige koji doniraju novac i na taj način omogučujemo nabavku potrebne opreme za našu bolnicu. - ističe predsjednik Lige protiv raka Zadar, Branko Dukić.

S tim da smo izdvojili sredstva za nabavku još jednog aparata ali on će biti iduću godinu u bolnici. - dodaje tajnik zadarske Lige protiv raka, Vladislav Tomčuk.

Riječ je o laseru za Odjel urologije koji će znatno podignuti standard liječenja. Zadarska Liga protiv raka još je prošle godine pokrenula akciju za nabavu uređaja za zračenje kojim bi se napokon zaokružilo liječenje onkoloških pacijenata.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.