Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Novi sjaj Pozdrava suncu

19.07.2017.

11:40

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska atrakcija - "pozdrav Suncu" nakon devet godina i na stotine tisuća posjetitelja ne sjaji više istim sjajem. Treba joj obnova. Radovi su skupi i zahtjevni, pa Grad razmišlja da atrakciju unovči, primjerice naplatom virtualnih razglednica i senzora koji će ostavljati stope prolaznika.

Iako na prvi pogled sve štima, Pozdrav suncu izgubio je stari sjaj. Romobili, dječja znatiželja, trčanje, skakanje, na tisuće koraka - ostavili su trag, pa i mehanički.

Zadarski dragulj koji je izgubio sjaj, pali se sve teže, svijetli sve kraće. Fotonaponske ploče treba osuvremeniti i uskladiti sa suvremenim tehnologijama.


Nebriga i nedostatak novca izblijedili su sjaj svjetski poznatoj atrakciji, ali ne potpuno. Pozdraviti sunce u smiraj dana i dalje dolaze tisuće ljudi. U zalasku sunca ljudi uživaju kao u kulturnom događaju, promatraju jednu veliku priredbu prirode, nakon čega uslijedi spontani pljesak. I u tom smislu ova je instalacija izvršila svoju funkciju.

A ispunjavat će je i ubuduće, na ljepši i atraktivniji način, jer do početka iduće sezone, zasjat će u novome ruhu.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.