Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Pažani prosvjedovali na Paškom mostu

05.05.2017.

18:38

Autor: Kristina Štrbac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od dvjesto stanovnika otoka Paga prosvjedovalo je na Paškom mostu. I to zbog oduzimanja ovlaštenja veterinarskoj ambulanti Pag za rad na području otoka. Prosvjedovali su uglavnom uzgajivači ovaca, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Prijašnji veterinar s Paga izgubio je licenciju Ministarstva poljoprivrede, a do raspisivanja novog natječaja taj je posao dobio veterinar iz Zadra. Pažani su zbog toga ogorčeni.


Naši veterinari su se mučili tu 50 godina s našim ovcama nikoga nije bilo. Sad kad država daje šoldi, sad evo ih dolaze sa svih strana. - kaže Mihovil Šupraha, vlasnik OPG-a.

Oće nama naturit nekoga da nam čuva blago a mi toga ne želimo. - govori još jedan OPG-ovac, Emil Oštarić.

Iz Ministarstva kažu da su s Veterinarskom ambulantom Pag raskinuli ugovor zbog višestrukog kršenja odredbi. Tvrde da su cijepljenje ovaca protiv bolesti plavog jezika, suprotno zakonu, obavljali veterinarski tehničari, a ne ovlašteni veterinari, te da su preglede obavljali na gospodarstvima u Kolanu, za koji nemaju ovlasti. Veterinar s Paga kaže da su ta gospodarstva administrativnom pogreškom bila zavedena u Kolanu, a stada su ustvari na Pagu. Strahuju da je riječ o pogodovanju.

Veterinarskoj ambulanti Pag se oduzima koncesija zbog banalnih grešaka a daje se veterinarskoj ambulanti Bokanjac koja ima puno više prekršaja, prijava, optužnih prijedloga, a za to nema nikakvih sankcija od strane ministarstva u smislu oduzimanja ovlasti. - kaže Dinko Vidušin, veterinar i suvlasnik Veterinarske ambulante Pag.

Nepravilnosti su, tvrde iz Ministarstva, uočili i kod suprotne strane, ali ne takve da bi im oduzeli licenciju. S druge strane, Pažani poručuju - s prosvjedima neće stati dok im se ne vrati veterinar s otoka.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.