Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Petra treba pomoć

15.06.2017.

10:37

Autor: Kristina Štrbac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Djevojčica Petra iz Zadra ima dvanaest godina. Ide u peti razred osnovne škole, njezini profesori za nju kažu kako je iznimno inteligentna i vedra. No, Petra već šest godina boluje od malignog neuroblastoma.

Kako na dosad provedene terapije nije dobro reagirala, potrebna joj je pomoć za liječenje u inozemstvu. Ljubica i Branimir Zrilić roditelji su petero djece. Prije gotovo šest godina njihovom najmlađem djetetu, malenoj Petri koja je tada imala svega šest i pol godina liječnici su otkrili tešku bolest. 

Poslani smo u KBC Rebro, gdje smo započeli s kemoterapijama, operacijama, zračenjima, terapijama jodom. Nažalost, bolest je i dalje prisutna i mi moramo tražiti neko rješenje. Surađujemo s našim liječnicima, nećemo odustati od liječenja u Zagrebu, ali isto tako ne možemo u nedogled čekati, tražimo rješenje. - govori Petrina majka, Ljubica

S obzorim da Petra više ne može ići na kemoterapiju, kojih je u svom mladom životu primila više od četrdeset, rješenje bi bila imunoterapija, pomoću koje bi se Petrino tijelo samo izborilo protiv opake bolesti. Roditelji su u kontaktu s klinikama u Njemačkoj i Švicarskoj i ne žele čekati posljednji trenutak.


Imam pozitivna iskustva drugih roditelja, djeca koja su bila u daleko lošijoj situaciji danas su živa i zdrava. - kaže Ljubica.

Petrina dijagnoza je neuroblastom nadbubrežne žlijezde, a bolest joj je sada prisutna u nozi i zdjelici. Teške su to riječi u životu jedne lijepe djevojčice. Petrina želja je biti što dalje od kamera i javnosti. Njezine zanimacije i njezini snovi pravi su tinejdžerski. A san njezinih roditelja samo je jedan - da njihovo dijete ozdravi.

Iako je kraj nastavne godine, pomoć treba prikupiti odmah jer liječenje treba početi što prije. Petrini roditelji zahvalni su svima koji sudjeluju. No njihove misli usmjerene su na borbu s vremenom. A svi koji njihovu priču poznaju, nadaju se da će ovo dijete i njezini roditelji tu borbu s vremenom i opakom bolešću i dobiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.