Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Pisanice Silvijane Dražević

16.04.2017.

10:48

Autor: Kristina Štrbac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uskrs je za zadarsku slikaricu i umjetnicu Silvijanu Dražević već godinama inspirativan blagdan. U svom domu, koji od milja zove "Tvornica čokolade" postavlja pravu scenu različitih dekoracija i pisanica. Svakog Uskrsa izrađuje ih nekom novom zanimljivom tehnikom.

U ovakvom ugođaju čovjek lako utone u čaroliju blagdana. Prava mala remek-djela izrađena na razne načine mnogima nepoznate. No zadarska umjetnica Silvijana Dražević kaže da su tehnike kojima ona ukrašava svijet oko sebe uglavnom nadohvat ruke.

Ja sam transformista, ja volim promijenit oblik svega. I to vrlo često. I kako je to vječiti nemir i kako je to potreba za intervencijama, onda naravna stvar, nit ja imam sredstava niti bih i da imam koristila strašno skupe materijale. - objašnjava slikarica Silvijana Dražević.

Tako je ova slikarica veselih motiva osmislila pisanice od raznih materijala. Radila ih je primjerice od vune, ali i mahovine. I te svoje ideje nerijetko dijelila s drugima. Tehnika koja ju je ove godine zaokupila je kombiniranje zakrpa na pisanicama od stiropora. Zakrpe stavlja u zarezane utore.

Ovo je jedno jaje koje sam upravo započela. Sakupljam a sakuplja se i oko mene te nekakve dosta lijepe uvijek malo kičaste, toga nam fali u životu - trake ili komadi svile, postave se, uhvate se iglicama. Tu uvijek treba imati tako nekih trakica i nekih finih stvari, finih detalja. - kaže Silvijana Dražević.

A finih detalja u životnom prostoru Silvijane Dražević ima napretek. Sačuvala je razne stvarčice i krpice. Nađe se ovdje i čipke s vjenčanica, svile, ćilima. Svega onoga što je njezino umjetničko i uvijek znatiželjno oko primijetilo. Jer ukrasi su oko nas, samo ih treba uočiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.