Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: pogledajte kako se branio Zadar

06.10.2017.

12:08

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je linija obrane u zaleđu popustila JNA je poslije osvajanja Murvice i Crnoga te dolaskom u Musapstan, brdo Križ i Bokanjac početkom listopada 1991. godine napala Zadar. Neprijatelj je svom silinom iz svih uporišta i smjerova počeo razarati naš grad.

Opkoljen i s morske strane Zadar je bio na udaru jugo brodova i zrakoplova te snjaperista i pete kolone u samom gradu. Osim što je sa svih strana bio okružen s postrojbama JNA i paravojnih jedinica sastavljenih uglavnom od lokalnih Srba unutar grada bilo je najmanje desetak vojarni koje je držala JNA i iz kojih se nesmetano pucalo. Stanovništvo je bilo u podrumima i skloništima, a Zadar se našao potpuno izoliran od ostatka Hrvatske, bez ikakve prometne ili telefonske veze. Niti izvana se nije mogla očekivati pomoć.

Vrhunac pakla dogodio se u nedjelju, 6. listopada 1991. godine kada je grad doslovce gorio. Poginulo je 23 civila, a kasetne bombe i tisuće granata padale su u samo srce grada u kojem je pogođeno više od 120 objekata. Opći napad na Zadar trajao je punih 5 dana.

Pogledajte u videu kako se Zadar branio prije 26 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.