Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Polarne hladnoće u Ninu i Pagu

09.01.2017.

12:14

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Val polarne hladnoće ostavio je za sobom vidljiv trag i na zadarskom području. More oko Nina potpuno se zaledilo, a otok Pag zabijelio se od posolice, kao da je pao snijeg .

Ninska laguna okovana ledom. 
Kako čujem na radiju, ovo je zadnji put bilo prije 50 godina. - kaže Živko Vučetić.
Treba zato sve ovjekovječiti i podijeliti s drugima. Iznenađeni ninskom idilom, Slavonci su u čudu gledali zaleđeno more.
U Slavoniji ima puno snijega, hladno je, snijeg škripi pod nogama, hladno je, al' ne kao ovdje, bura probija do kostiju. - priznaje Spomenka. Kad kontinentalci priznaju, kako je tek Dalmatincima?

Sve što je do -10 mi na moru možemo podnijeti, a sve preko je ekstremno. - kaže Živko Vučetić.


Noć je bila baš takva, ekstremna. Minus 7 u kombinaciji s orkanskom burom, zaledilo je i ninsku solanu. Led je ovdje u solani iznimno debeo iako je koncentracija soli velika, što inače otežava smrzavanje. No ništa nije moglo zaustaviti rađanje novoga života. Usprkos buri sezona janjenja na Pagu u punom je jeku. Bura nije zaustavila život na Pagu gdje pase 35 tisuća ovaca pa je otok prepun prinova. Ali i problema za stočare. Iako ovce vole malo soli, golema posolica koju je iz mora po pašnjacima izbacila bura, previše je i za njihov ukus.

Zbog posolice potrebna je nadohrana, pogledajte, sve oko mene sol je pojela. - žali se Marko Škoda. Svaka kap vode na otoku je smrznula. Da bi ovce pile, Marko prvo mora ukloniti led.
Tako da se 4-5 puta dnevno ide i razbija se led u kamenicama i kantama, kako tko di ima. - kaže Marko Škoda.
Ej, buro, buro, teško nam je s tobom, al' još teže bez tebe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.