Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Potpisan ugovor za dovršetak Mocira

12.04.2017.

15:06

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U 10 godina u Dječji centar Voštarnica u Zadru uloženo je više od 50 milijuna kuna, no Centar još nije dovršen. Jučer je potpisan ugovor kojim će se uložiti još 10 milijuna kuna, a vlasti i lokalne i državne, obećavaju kako će sada napokon biti završen.

 Korisnici centra, mladi s teškoćama u razvoju, mogu se samo nadati da će uistinu biti tako.

 

Izgrađen, pa devastiran! Nekad centar Mocire, danas Voštarnica, još čeka svoje korisnike. A riječ je o djeci i mladima s teškoćama u razvoju.

Irena Dukić, ravnateljica OŠ Voštarnica: Nezamislivo mi je da ćemo dobit taj novi prostor, a opet s druge strane treba mi biti zamislivo jer to naši korisnici zaslužuju.


Osnovnu školu Voštarnica trenutačno pohađa 77 djece, a vrtić Latica gotovo 130. Broj iz godine u godinu raste. S time da sada ne postoji nikakva skrb za osobe s teskoćama, starije od 21 godinu.

Mislim da je Centar nešto što će im omogućiti puno kavalitetniji život, život dostojan čovjeka kojeg svaki mladi čovjek zaslužuje. - ističe Suzana Periša iz Udruge za Downov sindrom Zadarske županije.

U izgradnju centra do sada je uloženo više od 50 milijuna kuna. Pred sam kraj gradnje radovi su stali. Među ostalim, tvrtka koja je izvodila radove otišla je u stečaj i od tada novi objekt propada. Predviđa se da bi za puštanje u rad s opremom trebalo još 10 milijuna kuna. 19 posto novca osigurat će Grad Zadar, 31 Ministarstvo znanosti, a najviše 50 posto, Ministarstvo demografije, mladih i socijalne politike. Koji bi svoja vrata korisnicima trebao otvoriti do kraja godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.