Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Povećanje poreza - hrvatska konstanta

10.01.2017.

13:43

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hotelijeri nakon dizanja stope PDV-a tvrde - to će uzrokovati gubitak radnih mjesta. Ugostitelji su još veći pesimisti - neki su već zatvorili lokale, a drugi razmišljaju o smanjivanju broja zaposlenih.

Naporna sezona je gotova, ovaj zadarski restoran se preuređuje. No, to nije jedina novost, od početka godine plaćat će se i više PDV-a.

Što se tiče PDV-a i što se tiče naših računa, oni će ostati isti, odnosno mi ne dižemo cijene, Prilagodit ćemo meni i unatoč povećanjima cijene ne mijenjamo. - najavila je voditeljica restorana Sandra Petričić.

Vrata svojim gostima otvaraju krajem siječnja. Svi zaposleni ostaju na poslu.

Mi ovdje ne možemo smanjiti količinu radnika iz jednostavnog razloga što su naši gosti navikli na uslugu, a i ljudi rade po sedam, osam godina, i bilo bi bezobrazno im reći da su zbog PDV-a postali višak.

Viška neće biti ni u ovom restoranu. Počeli su raditi s jednim stopom PDV-a a sad ih je zadesila druga.

To će sigurno ostaviti traga na poslovanju, mi smo se odlučili da ne dižemo cijene, i da radnu snagu što više zadržimo, što je više moguće. Kroz mjesec dana će krenuti turistička sezona, doći će veći broj gostiju pa ćemo kroz povećanje posla uspjeti sve to naknadno izgurati. - kaže šef kuhinje Mario Arbanas. 

Cijene su podigli kafići, kuna, dvije, čini se da nije previše. Ovdje odoljevaju, ali kažu samo zato što zimi promet puno manji nego u srcu turističke sezone.

Uštipnut ćemo na manjoj zaradi ugostitelja koja će biti sigurno. Moglo je to biti drukčije, ali stvari su takve, mi smo tu da se prilagodimo. - kaže vlasnik kafića Neven Kožul.

U Hrvatskoj je konstanta čini se - samo povećanje poreza.

Stižu porezi to je priroda poreza, od kojih bi mi trebali živjeti bolje, ali to će vrijeme pokazati. - dodaje Kožul.

A to vrijeme brzo ide, sezona 2017. je pred vratima, sve turističke zemlje u našem okruženju, imaju puno manje poreznog opterećenja baš u ugostiteljskim uslugama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.