Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Povratak tradicije žudija na Sestrunju

11.04.2017.

17:50

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na misnom slavlju na Sestrunju, malenom otoku u zadarskom arhipelagu, predstavljeni su žudije - čuvari Kristova groba. Običaj je stigao iz Italije u 19. stoljeću, a na Sestrunju je obnovljen nakon 60 godina. Posljednje pripreme prije velikog povratka, pratila je naša ekipa.

Sve je spremno za izlazak iz Župnog dvora - i to nakon šest desetljeća. Vojnik, kako Sestrunjci zovu Čuvare Kristova Groba, odjeven je baš onako kako je to izgledalo davne 1958. godine. No nije bilo lako znati kako su točno bili odjeveni. Fotografije ne postoje.

Tražili smo preko Facebooka da nam ljudi pošalju slike, ali niko nam nije poslao jer jedini fotoaparat je imao svećenik koji nije slikao. - kaže Danijel Fatović.

Zato je živo sjećanje devedesetogodišnjeg mještanina barbe Mate Fatovića koji je u tančine opisao kako je odora izgledala. Sam ju je nosio kad je imao sedamnaest godina.

Dao sam im podatke jer sam se ja oblačio, a običaj je uveden negdje 36, 37, e Svećenik don Riko je otišao u Šibenik i kupio robu. - objašnjava Mate Fatović.

Mnogo truda i volje uložili su Sestrunjci da bi barem na tren oživjela tradicija. Naime, na otoku stalno živi samo dvadesetak duša.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.