Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Problemi s golfom

22.04.2017.

12:18

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadranka Anastazija Klarin na nagradanoj je igri dobila crveni Golf sedmicu. Automobil je od početka imao manjih problema s paljenjem. A onda se godinu i pol star automobil - u dvorištu zapalio i izgorio.

Policija i sudski vještak kažu - uzrok je kvar na instalacijama. Njemački vještak i Porche Hrvatska - tvrtka u kojoj je automobil kupljen - u to ne vjeruju. 

Detonacija, eksplozija, požar. Tako je počelo jutro u dvorištu obitelji Klarin. Automobil Golf sedmica, star samo godinu i pol, u manje od pola sata, unatoč intervenciji vatrogasaca, potpuno je izgorio.

Nedvojbeno je utvrđeno da požar nije podmetnut. Očevodom je utvrđena sumnja da je požar izbio na elekt. instalacijama unutar prostora motora u blizini akumulatora. - kaže Elis Žodan, glasnogovornik Policijske uprave zadarske.


Potvrdio je to i sudski vještak. Obitelj Klarin uputila se tada u Auto Hrvatsku, gdje su prijavili požar na automobilu, odnosno kvar na akumulatoru. Zaposlenici su preuzeli izgorjelu olupinu i poručili da vozilo mora pregledati vještak iz Volkswagena. Rekli su im kako su glavni za to izvješće.

Zaključak vještaka iz Njemačke šokirao je vlasnicu automobila. Prema tom izvještaju Golf sedmica bio je posve ispravan, a uzrok požara je ljudski faktor. Slično piše i u priopćenju tvrtke Porsche Croatia, gdje je automobil kupljen.

PORSCHE CROATIA

Kod pregleda vozila ispitani su elektropokretač, generator, akumulator, upravljački uređaj ABS-a, motori ventilatora hladnjaka te priključci na masu i električni upravljač. Nijedan od tih dijelova nije pokazao neispravnost.
Iz navedenog razloga može se isključiti mogućnost da je požar nastao na elektroinstalacijama i akumulatoru, koji se nalaze na prednjem lijevom dijelu vozila. Uzrok požara leži u vanjskom utjecaju.

Klarinovi su sigurni da vanjskog utjecaja na automobil nije bilo. Stoga su pokrenuli sudski postupak.
Teško je predvidjeti i sudski rasplet ovog slučaja. Klarinovi se nadaju da će pravosuđe biti na njihovoj strani, kao što je nedavno i sreća bila na njihovoj strani kada su sporni Golf dobili u nagradnoj igri.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.