Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Radionice za predstavnike nacionalnih manjina

14.02.2017.

20:25

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od siječnja su počele trodnevne radionice u sklopu projekta "Potpora vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina na lokalnoj razini". Članovi vijeća i predstavnici koji se prijave, postat će treneri u svojim lokalnim zajednicama i svoja znanja prenositi svojim kolegama.

Trening traje tri dana. Radi se mnogo, kako i ne bi, kad je riječ o praćenju zaštite ustavnih prava pripadnika nacionalnih manjina.

Započeta radionica na koju ste došli u okviru projekta Vijećima nacionalnij manjina na lokalnoj razini . To je projekt koji provodi Vladin ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina uz financiranje UN IP-a pomoć u tranziciji pomoć institucijama. - objašnjava Lidija Japac, voditeljica projektnog tima. 


Na radionicu su došli pripadnici manjina koji žive u južnom dijelu Hrvatske. Jasno je svima da ne ostvaruju svi svoja prava u onoj mjeri u kojoj im to jamči - Ustav. Primjerice, muku muče s osnovnom zdravstvenom skrbi.

Konkretno, od najvažnijih mi je da nemamo stalnu liječnički tim da dolazi nam Hitna pomoć iz Zadra, ili ljudi moraju ići u Gospić ili Gračac, to je udaljeno, a nemaju svi auto - kaže Darinka Rašuo.

Čini se da nema državljanina Hrvatske koji se nije susreo s birokracijom. Mnogi tumače i provode zakone na originalan način.

Jedan bizaran primjer je kad sam vadila putovnicu u pregledu dokumenta sam vidjela da mi djevojačko prezime piše na ski, a treba na ska, bila je gužva i službenica je rekla da nisam u pravu, nego ona, što nikako nije točno. - navodi Mirjana Majić.

Sva znanja koja su naučili na radionici, tvrde, itekako će im pomoći.

Kako bi mogli pratiti primjenu ustavnih zakona , jučer smo naučili što su pravni okviri, naučili smo se služiti softverom što će nam omogučiti da međusobno komuniciramo. - kaže Edin Nurkić.

Od konkretnih naučenih vještina, koristi će imati svi.

Članovi Vijeća potom će sigurno ojačati svoje kapacitete i moći dalje pratiti stanje u pravima manjina. - kaže Mirko Marković, iz Uprave za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti.

Sljedeća, ujedno posljednja iz ovog ciklusa radionica, održava se u Bjelovaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.