Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Regata oko otoka ljubavi

23.06.2015.

12:30

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za otočić Galešnjak u neposrednoj blizini Biograda, 2008. čuo je cijeli svijet, kada je srcoliki otočić, zapeo za oko CNN-u. Nakon što su o njemu objavili priču, Galešnjak je proglašen otokom ljubavi.

Drevni brodovi na latinsko idro, njih tridesetak, upravo ljubavi i tradiciji u čast, zaplovili su oko otoka ljubavi.Ljeto i ljubav najbolji su partneri, prvi je dan ljeta, ali i prva regata Otoka ljubavi. Jedrilo se oko otočića Galešnjaka, jedinstvenog srca u moru modrine.

I Google je priču o Galešnjaku objavio 2002. g. nakon objave glasovite "Napoleonove karte Dalmacije" na kojoj su njegovi kartografi vrlo jasno nacrtali današnji Galešnjak kao srcoliki otočić. Dragulj koji se našao u našem dvorištu. Nigdje na svijetu nema ovakvog otočića srcolikog oblika, ističe načelnik Općine Pašman Andro Magić.

Mladi otočani okupljeni u udrugu "Štrop" prepoznali su turistički potencijal, zaista jedinstvenog srcolikog otočića, te nizom dvodnevnih događanja privukli su brojne turiste, ali i domaćima dali do znanja i jasno poručili. Čuvamo tradiciju i želimo da se mladi ne iseljavaju s otoka, kaže Emil Magić, predsjednik udruge Štrop.

U očuvanje maritimne baštine uključila se i predsjednica države, no jedinstvenu izgledu otočića privikli su je i drugi motivi. Kada se radi o ljubavi, nije mogla ne prihvatiti jednu ovakvu regatu, rekla je Margareta Mađarić, izaslanica predsjednice RH.

Ljubav, ljeto i Galešnjak, nema sumnje, dobitna su turistička kombinacija. A kako je bilo na regati pogledajet u video-prilogu. 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.