Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Rimski nakit na Antičkim danima

01.06.2017.

11:47

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četrnaestu godinu održava se u Zadru manifestacija Antički dani. Studenti klasične filologije i arheologije u suradnji s Arheološkim muzejem bogatim programom nastoje približiti život i običaje starih Rimljana. Kakav su nakit nosili moglo se doznati na jednoj od radionica.

Stari Rimljani voljeli su se kititi. Podjednako žene i muškarci. I to od glave do pete. - kaže Andrea Ščapec, knjižničarka u Gimnaziji Ivana Pavla II. Žene su imale ukrase u kosi. Imale su naušnice, ogrlice kao i mi danas, ali kitile su i gležnjeve i stopala.

 

Nakit je bio statusni simbol. Muškarci su znali imati prsten na svakom prstu.

Na radionici izrade antičkog nakita dečki su se odlično snašli. I djevojčice su došle na svoje. Uz kratku poduku starijih kolegica brzo su svladale vještinu izrade nakita. Kažu, zanimljivo im je vidjeti kako su se žene nekad oblačile i kako je taj nakit rađen. Od odjeće, preko kuhinje do filmova o starome Rimu, sve to donose Antički dani.

Naš je cilj svake godine da se što više građanima i turistima da se privuče turistička pažnja na grad Zadar i da se njima dočara taj način života. - ističe Filip Pavić, iz organizacijskog odbora Antičkih dana.

A najvažniji dio Antičkih dana slijedi u subotu tradicionalnim 'Bakanalijama' na drevnome zadarskom Forumu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.