Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Simpozij o razminiranju u Biogradu

21.03.2017.

16:17

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Biograd je domaćin Regionalnog tečaja za rukovoditelje u protuminskom djelovanju. Tečaj financira Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a, a fokus je na najnovijim postignućima u području poslova uklanjanja mina.

20 sudionika iz 12 država svijeta u tri će tjedna učiti osnove poslovanja, razmijeniti iskustva na poslovima uklanjanja mina i ekspozivnih ostataka rata.

Kao i u svakom drugom poslovanju, važno je da i rukovoditelji u protuminskome djelovanju svladaju menadžerske vještine kako bi posao razminiranja bio što bolji i učinkovitiji. - objašnjava dr.sc. Paula Daly, voditeljica Odjela za upravljanje Sveučilišta James Madison iz SAD-a.

Tečaj organizira Hrvatski Centar za razminiranje u suradnji s američkim partnerima.

 

Hrvoje Debač, v.d. ravnatelja Ureda za razminiranje: Ovaj tečaj je potvrda vrijednosti koje Hrvatska ima ne samo u kruženju Jugoistočne Europe nego i u EU i svjetskim okvirima i nama se čini da je ovo još jedna potvrda ne samo naše vrijednosti nego i dobrih odnosa koje imamo s SAD - om.

 

 

 

  

 

 

 


Kada govorimo o razminiranju Hrvatska prednjači u odnosu na ostale zemlje u okruženju. Ima izvrstan Centar za razminiranje i naprednu tehnologiju kao i menadžment. - ističe Chris Murgia, voditelj programa donacija Odjela za smanjenje i uklanjanje naoružanja Ministarstva vanjskih poslova SAD - a.

U Hrvatskoj je još 440 kilometara četvornih minski sumnjivog prostora u 9 županija i 63 grada. 

Trenutno na području Zadarske županije odvija se 10 projekata razminiranja. Očekujemo u skorašnje vrijeme zatvaranje tih projekata i prelazak prema Lici i kontinentu. - najavljuje Ante Brkljačić, v.d. ravnatelja HCR-a. 

75 kilometara četvornih Hrvatske planira se ove godine osoboditi od mina. Za to je osigurano 507 milijuna kuna, više od 60 posto iz Europskih fondova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.