Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Simulator plovidbe na zadarskom Sveučilištu

12.04.2017.

15:16

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pomorski odjel Sveučilišta u Zadru predstavio je novi nautički i brodostrojarski simulator vrijedan gotovo 3 milijuna kuna. Ta oprema osigurat će izvođenje nastave za buduće časnike palube i stroja uz najsuvremenija nastavna pomagala.

Uplovljavanje u Miami, plovidba Bosporom, a tu su i svi drugi morski izazovi od nevera i olujnog mora.

Sam ovaj simulator toliko realno ovo prikazuje da imate osjećaj da ste na samome brodu - ističe student Jure. Njegova kolegica Josipa kaže kako je lakše tako na nekom primjeru učiti, nego listati knjigu.

 

Iako još nisu isprobale kormilo simulatora, studentice Laura i Vivijana jako se vesele budućem pozivu, jer kažu, brodovi i more njihov su život.

Mnogo je lakše i profesorima. Simulator raspolaže velikim brojem modela brodova, plovnih područja i luka. Doslovno, nudi simulacije svih realnih uvjeta opasnosti pomorskog poziva i usavršavanje vještina. Tako da studenti kada jednom njime ovladaju dolaze pripremljeni za sve ono što će raditi na brodu u struci.

Iskusni morski vukovi nisu imali prigodu usavršiti svoje vještine za kormilom na suhom. Tehnologiju treba poštovati, al ne treba zaboraviti ističe profesor Ante Mrvica.

Čovjek je ključ uspjeha u svemu. Tehnika je tu da smanji vozarine, spusti cijene ali ipak odgovornost ostaje na rukovodećem osoblju.

Veliki je ovo dobitak za zadarsko sveučilište, a dokaz je i da Zadar ostaje u pomorskoj orijentaciji gdje Zadar prirodno pripada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.