Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Sindikati o radu na određeno vrijeme

08.06.2017.

19:10

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok nam se glasno predstavljaju podaci o gospodarskom rastu i padu nezaposlenosti, tiho prolazi podatak kako je trend zapošljavanja na određeno u Hrvatskoj izrazito visok. Opravlja li se uistinu tržište rada, kakva se radna mjesta otvaraju, neka su od pitanja postavljena na tribini u Zadru.

Problem na koji upozoravaju iz Sindikata - proizlazi kažu iz Izmjena Zakona o radu usvojenih još prije tri godine. Zbog toga danas imamo situaciju da 90 posto novozaposlenih radi na ugovor na određeno.

Tim tempom dogodilo se naravno , ovo što smo i mi predviđali, a to je da je trenutno Hrvatska vodeća po broju ugovora o radu na određeno vrijeme ukupne zaposlenosti - kaže Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica SSSH za javne politike i socijalni dijalog

S druge strane kaže Milićević Pezelj, poslodavci takvu praksu opravdavaju rizičnim poslovanjem. U turizmu će vam konkretno poslodavac takav ugovor pravdati na način da vam nudi sezonski posao. To je naravno posebno izraženo u Istri i Dalmaciji.

A to je s druge strane problem utoliko što onda ljudi koji imaju neke trajne planove u životu, dizanje kredita, kreditne sposobnosti, i generalno neka stabilnost radnih uvjeta sve su više upitni - objašnjava sociolog Sven Marcelić.

Cijelu situaciju dodatno otežava i ona nestabilna politička u kojoj se svi nalazimo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.