Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Smeta li vrijeme ribarima i ribama?

24.02.2017.

15:33

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednjih godina svjedoci smo naglih vremenskih promjena. Izmjenjuju se godišnja doba bez prijelaznih razdoblja, dnevne razlike u temperaturi katkad su i 15-ak stupnjeva. Ekstremno visoke ili niske temperature, njihove brze izmjene, snažni vjetrovi... Provjerili smo utječe li to i na ribolov.

Iskrcavanje u zadarskoj Gaženici. Samo sitna plava riba.

'Ovu malu ribu što mi sad lovimo to nije ni u spomenu bilo da se mriža kala na ovu ribu. Danas ja mala riba, vidili ste, to je ništa, to ne sliči ni na srdele ni na ništa. - žali se ribar Leo Kurtin.

 

I to je tek jedna od promjena u ribarstvu u posljednjih 10 ili više godina. O uzrocima promjena, kažu ribari, teško je govoriti. Razlika ima.

Manje se lovilo više dobivalo, sad se puno lovi, manje dobiva. - kaže Ratko Grzunov.

Na ribe se ide i onda kada možda ne bi trebalo. Iako iskusni ribari dosta znaju o vremenskim mijenama, meteorološka izvješća itekako se prate.

Moramo gledati karte, meteorologe, to se prati ali gledamo i sebe. Kad je lipo vrime bonaca onda se ide. kad je jugo, bura onda se stoji doma. - objašnjava Romeo Kolega.

Sve se više gre na ribe po grubom vrimenu jer puno šoldov triba za živiti..eto to ti je bit svega. - govori Denis Grzunov.

A cijena ribe, konkretno srdele, kažu - nije se mijenjala 20 godina. A troškovi rastu. Koliko li je puta za to vrijeme samo nafta poskupjela?- pitaju se ribari iz zadarske Gaženice...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.