Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Talijanski turisti u Zadru

15.08.2017.

13:12

Autor: Melita Šare

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počeo je kolektivni talijanski godišnji odmor - ferragosto. Statistike kažu, da nam se Talijani, nakon krize od prije nekoliko godina, ponovno vraćaju. U prvoj polovici ove godine Talijana je u Zadru bilo više za deset posto u odnosu na prošlu godinu.

Veliki talijanski odmor tek je počeo. Rano je još kazati slijedi li nam invazija s Apenina. Zadarska luka Gaženica polako se puni talijanskim registracijama.

Talijani su s druge strane Jadranskog mora, i nemaju tako razvedenu obalu i tako krasne plaže i oni su svjesni toga. - kaže Ante Galić iz Turističke zajednice grada Zadra.

Talijani bukiraju u zadnji tren. Takav primjer je i mladi Talijan iz Milana s kojim smo razgovarali i koji nije znao gdje će spavati večeras.

Giovanni kaže kako su došli zbog mora, i Nacionalnog parka Kornati. I Marko iz Italije prvi je put stigao u Zadar, i kaže već se osjeća kao doma. Đir po gradu pa na plažu. Po zadarski.

Mi također dobro znamo da Hrvatska ima divne plaže, gradove. Odlučili smo se zbog toga ovamo doći. U Zadru smo prvi put. - kaže nam Marco.

I obitelj Jonela odlučila se za Zadar. Bila je tu prije pet godina. S cijenama zadovoljni, ne smatraju da je preskupo.

Kriza je iza Talijana. Puno ih je više s ove strane Jadrana nego prije četiri godine.

Povećanje u zadnje četiri godine je gotovo 35 posto talijanskih dolazaka. - ističe Ante Galić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.