Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Učenici škole Vice Vlatkovića znaju znanje

04.05.2017.

15:37

Autor: Kristina Štrbac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz radionice zadarske strukovne škole Vice Vlatkovića inovacije ne prestaju izlaziti. Profesori ove škole učenike uče da teoriju provedu u djelo. Ta su djeca tražena i na tržištu rada .

Nakon solarne punionice električnih automobila i sličnih pametnih i korisnih naprava, predstavili su svoje nove radove.

 

Škola Vice Vlatkovića je škola koja učeničku maštu pretvara u realnost. Bez previše buke električni karting namijenjen je vožnji u zatvorenom prostoru. Djelo je učenika i njihova profesora.


Kristijan Nimac, učenik 4. razreda: Imali smo ovaj eletromotor, mi smo varili nosače, instrument ploču smo varili, trebali smo čekati duže malo eletrogas.

 

 

 

 

 


U školi im, kažu, nikad nije dosadno. U izvannastavnim aktivnostima rade i uče. Njihov najnoviji rad je i ovaj hologram.


Frane Krmpotić, učenik 4. razreda: Pa dosta je složen, najsloženiji je proces u biti izrada hardvera i onda ima složen proces izrade videa koji je posebno prilagođen za ovaj tip 3 D holograma.

 

 

 

 

 


Znaju ovi učenici i kako se izrađuje pametna brava koja se otvara s pomoću otiska prsta. I to ne samo da znaju nego su je oni sami izradili.


Mihovil Baričević, učenik 2 razreda: To je kombinacija više patenata u jednoj jedinici, ajmo to tako reći. A baš zbog toga što je to tako ukombinirano je jednostavno. Vi sad, da to kupite, vi bi to mogli staviti u vrata.

 

 

 

 

 

 


Uz ovakva iskustva učenici ove škole imaju mnogo planova za budućnost. Štoviše, većina njih poslije bez problema nađe posao u struci.


Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića: Ogroman broj učenika različitih zanimanja i struka sudjeluje u realizaciji takvih projekata. I ono što je vrlo važno, time dajemo stvarno učenicima mogućnost da iskažu tu svoju darovitost.

 

 

 

 


Stečena znanja primjenjuju u praktičnoj nastavi, stoga je mnogo toga u ovoj školi posvećeno napretku i inovacijama. Tako primjerice odnedavno imaju i pametnu učionicu kojom se može upravljati putem mobilne aplikacije. A ideje za neke nove projekte upravo se rađaju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.