Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Ukrašavanje pisanica

13.04.2017.

12:36

Autor: Kristina Štrbac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od stotinu djece prolazi ovih dana tradicionalnu radionicu ukrašavanja pisanica zadarskoga Narodnog muzeja. Malene ruke oblikovale su svoja djela na moderan i starinski način .

Škare, salvete i boja ili peršin i luk pitanje je sad. Iako su im oba načina ukrašavanja pisanica zanimljiva svaki na svoj način, zadarski mališani dobro znaju što im se više sviđa. Zabavljala su se ukrašavanjem i djeca iz vrtića. A i ponešto naučila.

Podijeliti s djecom tradicionalna, ali i nova znanja cilj je zadarskoga Narodnog muzeja već godinama. Rade to upravo preko radionica koje se održavaju nekoliko tjedana prije Uskrsa. Ukrašavanje pisanica samo je jedna od njih. No u njima se krije i svojevrsno istraživanje. Točnije - kako se u današnjim kućanstvima bojaju pisanice.

Na pitanje tko boji sa prirodnim bojama je diglo možda desetak učenika i djece, a na pitanje tko boji sa ovim bojama u vrećicama su digli skoro svi ruku. - kaže Lucija Sekula, muzejska pedagoginja u Narodnom muzeju Zadar.

To je ujedno i brži način, no zato su na ovoj radionici doznali i kako u istu svrhu koristiti crveni luk. I još neke zanimljive tehnike, poput salvete i prirodnog ljepila od bjelanjka. Sada je na ovim mališanima da novim znanjima pouče svoje roditelje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.