Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Uskršnji doručak u Pakoštanima

18.04.2017.

16:04

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uskrsne blagdane, kakvi su nekad bili, oživili su u Pakoštanima. Pripremala se tradicionalna marenda za uskrsni ponedjeljak. Pogače, šunka, jaja, šparoge - sve se to moglo kušati na pakoškoj rivi. Uživali su maleni, ali i oni malo veći.

Zamirisala je pakoštanska riva. Stolovi puni ukusne domaće hrane. Fritaja od šparoga i jaja obvezan je dio marende, a ne može se u proljeće ni bez žutenice.

Ana: Divlja salata kao maslačak raste u polju. Nju se ne gnjoji, ne kopa, nego se samo bere i jede. Dobra je za probavu, za krv, za sve je dobra.

 

U ukusnoj hrani uživali su i domaći i gosti. Za djecu su pripremljene tematske radionice i igraonice. Stigli su na rivu i zečići, pilići i ostali mladunci.

Uskrsna marenda prizvala je duh starih vremena, obnovila davne običaje.

Mirjana: Na uskrsni ponedjeljak se išlo u crkvu, čak smo bili nekako mirniji u smislu fizičkih aktivnosti. Ništa se nije radilo. jelo se ono što je ostalo od Uskrsa i posjećivala se obitelj.

 

 

 

 

Održali su se mnogi običaji do danas, a ova uskrsna marenda na otvorenom znak je da se neće zaboraviti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.