Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Vino zadarskoga kraja na Dalekom istoku

12.04.2017.

15:25

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije Japanke, glasovite enologinje, stigle su u zadarski kraj. Upoznat će proizvođače - kako bi na najbolji mogući način Dalekom istoku predstavile naša vina .

 Drvene bačve kriju sorte vina koje su poznate čak i u Japanu. No, vina ovoga proizvođača ujedno su i ekološka pa se po tome razlikuje od konkurencije. Japancima je to dobar - tekući mamac.

 

Tanabe Yumi, promotorica vina: Organsko i biodinamički na japanskom se tržištu puno traži jer su Japancima bitni zdravlje i priroda.

 

Gošće iz Japana prvi su put u Hrvatskoj, kušale su vina, i tvrde, posebna su.

To je isto grožđe iz istog područja, iz posebnog tla koje ime poseban sastav, pa se to osjeti u samom vinu. - ističe Tanabe Yumi.

Na Dalekom istoku vino se pije vrlo kratko, prednost imaju pivo i rakija, ali i to se pomalo mijenja. Postoje nagrade namijenjene samo za ženska vina. Žene piju mnogo više od muškaraca, i to zato što su sad puno manje kod kuće. To je već postao pravi mali ritual. Koji mogu upotpuniti dalmatinska vina.

Stomilijunsko tržište daleko je, no čini se da vinske kapljice pronalaze put, i to do najzahtjevnijih vinoljupki.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.