Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Vrijedna istraživanja kod Gnalića se nastavljaju

27.09.2017.

08:19

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Podmorje kod otočića Gnalić, u pašmanskom kanalu, bogato je arheološko nalazište, na kojem rade znanstvenici iz cijeloga svijeta. Do sada je iz mora, s potonulog broda, izvađeno više od 10 000 vrijednih nalaza, a svake godine, izranjaju i novi.

 

U tijeku je još jedna arheološka kampanja na otoku Gnaliću. Okupljeni međunarodni tim na brodolomu, i ovaj put otkriva nove detalje koji neprekidno bude novu maštu. Priča o brodu koji je plovio prepun tereta i potonuo u pašmanskom kanalu, dobiva nove okvire.

Riječ je o brodu koji je plovio na ruti između Venecije i Carigrada, i koji je potonuo u jesen 1583. godine. U tom trenutku brod je natovaren dragocjenom robom, djelomično robom koja je namijenjena dvoru sultana Murata III i obnovi njegovog starog harema. - kaže dr. sc. Irena Radić Rossi, voditeljica istraživanja. Na brodu, kažu, nema čega nema, iako kampanja traje već godinama, još uvijek iz mora vade velike količine, novog, vrijednog materijala.

Neki od najupečatljivijih nalaza su ulomci čaša, venecijanske proizvodnje, kasno 16 stoljeće. Nađena je i velika količina staklenih perli, također muranske proizvodnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.