Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Zadar na sredini ljestvice zagađenosti minama

27.04.2017.

12:23

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj su minski sumnjiva još 444 četvorna kilometra. Najviše u Ličko-senjskoj županiji. Zadarska županija s 37 četvornih kilometara, na sredini je neslavne ljestvice. U naselju Bila Vlaka, u zadarskom zaleđu Hrvatski centar za razminiranje organizirao je pokaznu vježbu.

Biti pirotehničar zahtjevan je posao koji traži iznimnu mirnoću i staloženost. Dinara, Svilaja, Velebit najteži su tereni. Teren u Biloj Vlaki, na stankovačkom području pri samom je kraju.

 

U procesu razminiranja koriste se sofisticirani uređaji. MV 10 - primjerice, jedinstven je po tome što s dva različita alata istodobno obrađuje zemlju i priprema teren za razminiranje. I u cijelosti je hrvatski proizvod.

U Hrvatskoj je još 42 tisuće mina u 9 županija. Najviše ih je u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslovačkoj i Osiječkoj županiji.

U Zadarskoj županiji gdje se sada nalazimo ima 37 km2, najveći problem je Benkovac i Stankovci gdje se sada nalazimo. - kaže Mladen Crnković, glasnogovornih HCR-a.


Prvi ožujka 2019. rok je do kada bi Hrvatska trebala biti razminirana. No već je sada jasno - rokovi će biti probijeni!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.