Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Zadar obilježio Dan sestrinstva

15.05.2017.

12:24

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga medicinskih sestara zdravstvene njege u kući povodom Dana sestrinstva organizirala je u Zadru simpozij. Ova iznimno zahtjevna djelatnost još uvijek nije dovoljno vrednovana. Mnoge medicinske sestre odlaze u inozemstvo pa je ovo zanimanje trenutačno deficitarno, čulo se na skupu.

Tri puta tjedno medicinska sestra Emina dolazi kod obitelji Klarica. Marko je nepokretan više od pola godine, pa je supruzi Zdravki zdravstvena njega u kući neprocjenjiva. 

Sestrinski poziv je zahtjevan. Odgovornost velika. Ponekad putuju u udaljena ruralna mjesta ili na otoke. Na stručnom skupu u Zadru medicinske sestre žele ukazati i na boljke koje muče njihovu profesiju. Trenutačno deficitarnu.

Mora se više raditi na obrazovanju budućih kadrova. Nažalost sestre zbog loše financijske situacije odlaze vanka raditi - ističe Ana Švarc, dopredsjednica Udruge medicinskih sestara.

Pavo Ćorluka, predsjednik udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi: Mi tražimo još jedan iskorak, da medicinske sestre koje su u mirovini također mogu, ukoliko žele, ponovno raditi. Na taj način možemo riješiti probleme dugih lista na zdravstvenu njegu u kući.

 

S obzirom da smo nacija koja stari, za desetak godina imat ćemo velikih problema s organizacijom medicinske skrbi - upozoravaju, uz napomenu da je zdravstvena njega u kući najjeftiniji oblik liječenja.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.