Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Zadar - veliko gradilište

17.03.2017.

08:00

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve je više velikih građevinskih dizalica u vizuri Zadra. Nakon višegodišnje krize, samo u ovoj godini, u usporedbi s prošlom, primljeno je dvostruko više zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola. Više od pola su privatni investitori.

Dugo ih nije bilo. Danas više od 20 dizalica dominira panoramom grada Zadra. 

Građevina je uvijek ona koja prva počinje i koja je signal za sve ostalo. - kaže zadarski dožupan, Božidar Longin.

   

U golemom krateru niče podzemna garaža, a iznad 130 stanova. Privatna investicija vrijedna je 12,5 milijuna eura.  

Ne bi se ni upustili u jedan ovakav projekt da nismo proučili sve aspekte tržišta. - objašnjava investitor Željko Predovan.

 

 

   

Čak 5 dizalica natkrililo je najveće zadarsko gradilište za koje jamči država - buduću zgradu putničkog terminala u luci Gaženica.

Broj dizalica uskoro će znatno porasti. Benzinska crpka za brodove već se gradi, a uskoro počinje i gradnja 200 metara dugačkog obalnog zida, RO-RO terminala, hotela te 1000 parkirališnih mjesta. Nije tajna da Zadrani ovdje žele iskrcajno-ukrcajnu luku za kruzere.

Kada sve to zbrojimo, dolazimo do još nekih 50 milijuna eura investicija. - kaže dožupan Longin.

Korist od dizalica osjetit će itekako i gradski proračun.

Komunalni doprinos lani je bio 18 milijuna kuna ovu se godinu penje na 40 milijuna. - kaže Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra. 

Samo u ovoj godini zaprimljeno je 255 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola, dvostruko više u odnosu na prošle godine.

   

Kada zbrojimo sve privatne i državne investicije, one u ovom trenutku su teške oko milijardu i 500 milijuna kuna. - najavljuje zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

 

 

 

 

  

Polovinu tog iznosa uložit će turska Doguš grupa u gradnju impresivnog hotela Hyatt s 5 zvjezdica i 115 stanova, sanacija stare Maraskine zgrade već je počela. Nije ih dugo bilo, no prema viđenom i najavljenom, dizalice bi u Zadru mogle još dugo ostati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.