Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Zadarska turistička godina

03.01.2017.

11:38

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadar je prošlu godinu zaključio s iznimno dobrim turističkim rezultatima. Brojke kažu da je gostiju bilo čak 13 posto više nego lani. Ukupno milijun i 755 tisuća noćenja. I u ovoj novoj 2017. zadarski turizam ponovno stremi rekordima.

Ovaj mladi par iz Južne Koreje odbrao je Zadar za svoje zimsko odredište.

Čuli smo i čitali o Zadru i vidjeli kako je tu prekrasno, pa smo došli provjeriti i oduševljeni smo.

Nakon rekordne sezone koja se ove godine znatno produljila, Zadar i u prosincu ostvaruje veliki porast broja dolazaka i noćenja.

Radi se o brojkama od 11% u dolascima i 20% u noćenjima. U određenoj mjeri je znakovito povećanje gostiju s Dalekog istoka, pogotovo s područja Južne Koreje. - kaže Ante Rados, direktor TZ-a Grada Zadra.

Uz pojačanu marketinšku aktivnost, koju je turistička zajednica grada uvrstila u svoju strategiju, vjeruju da će privući još više turista upravo s tog područja, jer to su gosti koji dolaze u pred i posezoni. Sezona tradicionalno privlači turiste iz susjednih zemalja.

Mi smo već desetljećima orijentirani na goste iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Italije. Te aktivnosti koje su vezane za tržište Skandinavije, da ćemo i tu strukturu malo izmijeniti da će u slijedećem periodu dolaziti gosti i s tih područja. - objašnjava Rados.

Gosti su to koji u Zadar uglavnom stižu zrakoplovima, a dobra je vijest da će se, nakon godina iščekivanja da se riješi problem sufinanciranje tzv. udruženog oglašavanja, ostvariti projekt Ryanair.

Imamo obećanje od novog ministra turizma g. Capellija koji je bio ovdje da će se kroz 2017. donijeti to sustavno rješenje da se namjenski iz boravišne pristojbe to financira. - kazao je Zvonimir Vrančić, dogradonačelnik Zadra.

U ovoj godini otvorit će se i novi Turističko-informativni centar. Uz povećanje broja gostiju očekuje se i više kreveta u privatnom smještaju. Samo u prošlog godini broj privatnih iznajmljivača u Zadru porastao je za 26 posto. Za nepuna dva mjeseca otvorit će se i prvi mali obiteljski hotel.

Imat će jako izraženu tu umjetničku crtu i to je bila osnovna ideja. Imat će devet soba, četiri dvokrevetne i pet hotelskih apartmana. Osim te smještajne ponude planiramo i galerijski prostor./U ovom novom dijelu planiramo imati i dobru kavu i dobru vinsku kartu./Smatram da Zadru fali ovakvog smještaja, tih malih obiteljskih hotela koji će puniti i druge ugostitelje. - objašnjava vlasnik hotela, Vjekoslav Bobić.

Dobrodošle su i sve akcije vezane uz poboljšanje ponude, na kojoj će se u novoj sezoni također poraditi. Krajnji cilj je produljiti sezonu. Zadar je, uvjereni su u turističkoj zajednici, ponajprije zahvaljujući prometnoj povezanosti, koja je prvi preduvjet za bilo kakav razvoj, pa tako i turistički, na dobrome putu da ima barem 10 turistički aktivnih mjeseci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.