Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Zaštitite se od sunca

14.06.2017.

13:55

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrućine su počele, mnogi traže spas u moru. Kloniti se sunca - preporuka je i liječnika. Provjerili smo štite li se kupači ALI i na što treba pripaziti kada kupujemo kreme za sunčanje .

I na zadarskoj gradskoj plaži - sve je više kupača. Nije bitno vrijeme, osvježiti se mora. Naravno, i zaštititi od jakog sunca. No, što kažu stručnjaci, osim klasične preporuke da se izbjegava sunce u podne.

 

Prvo moram pogledati zaštitni faktor, da bude najmanje trideset faktor, to je neka naša preporuka nas dermatologa. I naravno da je preparat primjeren za dječju kožu. To je važno da preporučamo mineralne faktore. - objašnjava Ivana Patrk, dermatologinja.

Ima i onih čije je mišljenje potpuno suprotno.

Najzdravije je mazati se maslinovim uljem, smiljem. Ostalo, toksično je za našu kožu, a ja to znam jer se bavim toksinima iz okoliša, i našli smo toksične fetuse delfina na južnim morima, oko Brazila gdje su napučene plaže. - priča nam Suzana.

Svakako ne treba pretjerivati, ali bez zaštite na sunce se ne ide. Šešir ili hlad, sve je bolje od izravnog izlaganja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.