Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Zašto ne iskoristiti energiju Sunca?

15.06.2017.

14:15

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Učenici naših osnovnih škola, sudjelujući u Greenpeaceovoj računalni igrici, označili su više od 250 000 krovova na kojima bi se mogla proizvoditi električna energija. Greenpeaceovi aktivisti stoga su u Zadru predstavili kampanju kojom potiču korištenje solarne energije.

Turistički sektor ne samo da ima mogućnost nego ima i odgovornost koristiti se Sunčevom energijom, smatraju u Greenpeaceu. 

Solarna energija kao i energija vjetra ne zagađuju okoliš kao što to čine fosilna goriva, nego ga čuvaju. Naša studija koju smo napravili prije godinu dana pokazuje da se posebno isplati turističkom sektoru ulagati u solarnu energiju, da je povrat sedam i nešto godina. - objašnjava Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea Hrvatska.

Isplatilo bi se i svima nama.

Grčka i Hrvatska su vrlo slične. Imamo velik solarni potencijal, živimo u raju koji zovemo Mediteran, borimo se s istom ekonomskom situacijom. Kada bismo umjesto da plaćamo visoke račune za struju iskorištavali sunčevu energiju, bilo bi nam bolje. - kaže Anna Maria Renner iz grčkog Greenpeacea.

Peticiju za veće korištenje energije Sunca su osim domaćih potpisivali i turisti na zadarskoj rivi. Imamo sunce - zašto ga ne iskoristiti?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.