Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Zavirili smo u laboratorij psihologa na zadarskom Sveučilištu

24.02.2017.

16:09

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O našim osjećajima znaju sve i gotovo ih je nemoguće prevariti. Oni su psiholozi i ovo je njihov tjedan. A mi smo na zadarskom sveučilištu zavirili u njihov laboratorij .

Zove se zrcalna zvijezda i prava je zvijezda među uređajima. Primjenu u psihologiji našla je još prije pedesetak godina.

Zrcalna zvijezda nam služi kako bi pokazali kako ljudi uče. Motorno proceduralno, i onda se stvaraju motorne mape u mozgu. - objašnjava Marin Dujmović, student psihologije.

 

Tridesetak uređaja u laboratoriju za eksperimentalnu psihologiju presjek su prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nove tehnologije više su nego dobrodošle, ali unatoč velikom napretku znanosti, mozak se još uvijek istražuje.

Virtualna realnost najnovniji je hit. Psiholozi itekako pomažu svojim saznanjima u kreiranju budućnosti.

Da bi se mogla postići doživljaj stvarnosti., mora se poznavati ljudski mozak, i onda se replicira prostor na temelju činjenica. - objašnjava Pavle Valerjev, voditelj kabineta za eksperimentalnu psihologiju zadarskog Sveučilišta.

Psihologija se u Zadru studira od davne 1978. Godišnje tridesetak studenata završi svoje obrazovanje, a kod upisa ne manjka kandidata.

Ljudski um je nešto najistraženije i najzanimljivije i sve me to intigrira, jednostavno sam išla za tim. - ističe studentica Anamaria Marelja.

Za novim eksperimentima i znanjem svakako idu i ovdje, pa su prigodno obilježili svoj tjedan u kojem se itekako mogu pohvaliti najnovijim saznanjima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.