Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Završeno snimanje Generala

06.07.2017.

09:50

Autor: Kristina Štrbac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pala je zadnja klapa filma "General" redatelja Antuna Vrdoljaka o životu generala Ante Gotovine. Obišla je filmska ekipa mnoge najvažnije lokacije iz Gotovininog života, a naravno filmska ekipa boravila je i u Pakoštanima.

Mladić od šesnaest godina odlazi sam u svijet. U današnje vrijeme gotovo nezamislivo, ali učinio je to tada mladi Ante Gotovina. Sjeda u autobus bez povratne karte i odlazi iz svojih Pakoštana. Prenosi taj trenutak u filmu "General" glumac Nikola Baće.


Mi smo sad zapravo zadnjih par dana snimali te scene njegovog pokušaja bijega. To smo snimali u Rogoznici, u Zečevu. Nakon toga on ima razgovor sa ocem i on odlazi. On odlazi na put s kojeg se ne vraća 25 godina i to je emotivni rastanak. - kaže nam Nikola Baće koji u filmu glumi mladog Antu Gotovinu. 

Prema scenariju, ulazi u autobus, u početku radi kao mornar na brodu, stiže u Marseill, nakon nekoliko godina vidi plakate za Legiju stranaca i prijavljuje se. Oca Ante Gotovine glumi Franjo Kuhar:
Slušajući priče o pravom ocu i o odnosu generala Gotovine i njega je svakako neka obiteljska drama, jer oni se nisu vidjeli 20 i nešto godina. Dakle ovaj odlazak je odlazak koji znači njihov ponovni susret za 20 i nešto godina kad je bio Domovinski rat.


Prvo glumačko iskustvo na ovom je filmskom setu stekla i Mia Negovetić, javnosti poznata po svojim pjevačkim sposobnostima.

Ja sam sestrica Ante Gotovine. Ovaj film je jako emocionalan jer je cijela priča jako emocionalna i ta njegova sestrica je jako vezana za Antu. I baš onako mogu osjetit emocije samo kroz ulogu i mogu mislit kako je to stvarno bilo u realnom životu.


Životni put generala Ante Gotovine izrazito je zanimljiv. Smatrao je to i jedan od najboljih hrvatskih redatelja kada je odlučio o njemu snimiti film, Antun Vrdoljak:
Posao koji smo radili ja mislim da je dobar, nikad to ne znate, to je vrlo teško govoriti. Vrlo je teško, baš vrlo teško govoriti jeste li baš sve pogoditi. Tema je takva da nas je zaokupila jako, pa ne popušta taj španung cijelo vrijeme, to je dobro.


Jedan je Domovinski rat i jedan je Ante Gotovina, kaže ovaj veliki hrvatski redatelj. Filmski set u Pakoštanima general ipak nije posjetio, no ekipi je, tvrde, poslao pozdrave.

Iščekuju Pakoštanci nestrpljivo i dovršetak Vrdoljakova filma. Nakon snimanja u Pakoštanima i Pirovcu slijedi kratka stanka. Film "General" u kinama se očekuje sredinom sljedeće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.