Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Zelengrad - prijestolnica prisnaca

24.08.2015.

14:16

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nema fešte u Bukovici bez kolača. Nisu raskošni, ali složenac od brašna, jaja i skorupa - prisnac, za koji se recept prenosi s koljena na koljeno, ima i svoj festival u Zelengradu nedaleko od Obrovca.

Pred stručnim žirijem - veoma težak zadatak. Izabrati koji je najbolji prisnac među dvanaest odabranih. Sve su ih posebno za ovu prigodu pripremile vrijedne ruke bukovačkih žena.

Kod prisnaca je bitno kako izgleda, njegova struktura, boja, da li su svi sastojci koje se inače stavljaju, okus, miris osobito,  kaže Vesna Matešić članica žirija.

Skromni kolač ne možete nigdje kupiti. Osim ako vas put ne nanese u Zelengrad, neslužbenu prijestolnicu prisnaca.

Prisnac je najdrevniji kolač na svijetu. Od starih Grka od tuda je počelo, i to je bila nagrada za njihove zastupnike ističe član žirija Marijan Brkić.

Recept nigdje nije zapisan, a svaka domaćica ima svoju tajnu. No, da biste ga znali napraviti, trebate početi učiti već kao dijete - što je činila i Ljubica koja ga sprema već pedeset godina.

Moraš imati ljubavi prema svačemu što radiš, moraš imati i raditi sve sa ljubavlju kaže kuharica Ljubica Čačić.

Unatoč trudu, dogodi se da kolač i ne uspije.

Nisam imala takav slučaj tako da to ne mogu opisati. Kod mene je sve domaće, sir, jaja, brašno.

No, u srcu Bukovice uspjeli su sačuvati kolač od zaborava. Sve donedavno za prisnac znali su samo rijetki.

To se radi da se sačuva tradicija na prisnac jer je to podsjetinik na gastronomiju naših starih, naših predaka na čemu su naši ljudi odrasli objašnjava Ivica Mitrović organizator Prisnac festa.

Iako je Bukovica nadaleko poznata po pečenim volovima i janjetini, ovdje su zaključili da imaju još slasnih aduta zahvaljujući kojima bi se mogli velikim slovima upisati u kuharicu pučke gastronomije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.