Hrvatski radio

Radio Zadar

VIDEO: Zmije izbliza

23.06.2015.

12:16

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj živi petnaest vrsta zmija, a na području Zadarske županije njih jedanaest. Biolozi su u zaleđu Biograda - dva tjedna prebrojavali neopasne kravosase i crvenkrpice, no pronašli su ih mnogo manje nego što su očekivali

Prevrnuli su svaki kamen i našli golemu ženku kravosasa. Stara je šest godina, duga oko metar i pol, a u rujnu će izleći jaja. Ovo su bezopasne zmije, iako ovako djeluju dosta ogromno i glomazno, ali su vrlo mirne, vrlo su pitome, vidite da uopće ne pokuašava ugristi kada je u ruci, kaže Boris Lauš predsjednik Herpetološkog društva Hyla.

Dva tjedna herpetolozi tražili su zmije po kamenjarima Ravnih kotara. Naglasak je bio na kravosasima i crvenkrpicama koje se smatraju ljepoticama među gmazovima. Svaka zmija koja je nađena je zabilježena. A po obilježjima ne postoje dvije iste jedinke. Za sada smo izmjerili ukupnu duljinu tijela, mjeri se također karkaterstike na glavi, duljina repa i koliko ljusaka ima, ističe volonterka Željka Komorski

Pronađeno je osam kravosasa i tri crvenkrpice. Znastvenici smatraju da je tako mali broj zmija rezultat prirodne selekcije, jer na ovom području ima najviše različitih vrsta, čak jedanaest, od kojih je najopasnjji - poskok. No, čini se da i ljudski faktor učinio svoje. Stariji ljudi, pastiri i zemljiradnici oni poznaju crvenkrpicu i kravosasa i ostale zmije i oni ih ne ubijaju toliko, međutim mlađa generacija nije toliko u kontaktu s prirodom i oni se boje zmija i ubijaju ih, kaže Lauš. Što nipošto ne bi smjeli jer su zmije bitne za ekosustav. Tamane miševe, štakore, pa tako sprječavaju pojavu mišje groznice. Ako ih vidite - nemojte paničariti. One će se same skloniti s puta.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.