Hrvatski radio

Radio Zadar

Videokonferencija o mjerama pomoći nautičkom turizmu

21.04.2020.

19:37

Autor: HRT Radio Zadar/MMPI

Državni tajnik Josip Bilaver, foto: MMPI

Državni tajnik Josip Bilaver, foto: MMPI

Foto: - / -

Kako bi se sagledala trenutna situacija u sektoru nautičkog turizma kao i rezultati prvog paketa mjera pomoći gospodarstvu, na inicijativu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva turizma održana je video konferencija s predstavnicima nautičkog turizma.

Tako su na video konferenciji sudjelovali državni tajnici dvaju ministarstava, odnosno državni tajnik Josip Bilaver i državni tajnik Tonči Glavina, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, predsjednik Udruženja marina Sean Lisjak,  predsjednik Udruženja charteraša Paško Klisović, kao i potpredsjednici ovih udruženja.

Državni tajnik Josip Bilaver na početku sastanka istaknuo je kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kontinuirano traži načine pomoći za sektor nautike i charter društava koji su najvećim dijelom predstavljeni kroz gospodarske mjere koje donosi Vlada RH a sve kako bi što lakše prebrodili trenutnu situaciju uzorkovanu pandemijom koronavirusa.

Uz navedeno, državni tajnik Bilaver je istaknuo kao se već u prvom setu mjera, u dijelu resora mora, prometa i infrastrukture mislilo na nautički turizam. U tom kontekstu su donesene mjere poput odgode primjene novog Pravilnika o brodicama, čamcima i jahtama u pogledu zahtjeva za opremanjem kao i datuma primjene odredbi o obaveznoj opremi kako bi se nautički sektor gospodarstva rasteretio dodatnih ulaganja u ovoj sezoni. Osim toga, privremeno su produljenje valjanosti svjedodžbi i drugih isprava u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi te je dana preporuka lučkim upravama za odgodu plaćanja stalnog dijela koncesijskih naknada i pristojbi za korištenje operativne obale u lukama otvorenim za javni promet.

Nastavno na prvi paket mjera, u ovom trenutku se priprema i novi set a sve kako bi nautički sektor lakše prebrodio nastalu krizu u kojoj su aktivnosti nautičkog turizma u ovom trenutku svedene na minimum.

Državni tajnik Tonči Glavina istaknuo kako je izrazito važna i komunikacija, budući da su Ministarstvo turizma i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u stalnoj komunikaciji  kako bi iznašli adekvatne načine pomoći nautičkom turizmu. Dodatno, istaknuto je kako Ministarstvo turizma radi na programu pomoći cijelom turističkom sektoru te očekuju da će se uskoro, uz suglasnost epidemiologa, steći uvjeti za popuštanje određenih mjera a sve kako bi pokrenuli turističku sezonu. Svakako, važno je naglasiti da sve to podrazumijeva zadovoljenje epidemioloških uvjeta kako bi turisti i zaposlenici u turističkom sektoru bili maksimalno zaštićeni.

Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević istaknuo je su upravo čarteraši i nautičari onaj vid turizma koji će se, ako se situacija normalizira, biti prvi vidovi turizma koji će se aktivirati i to moramo iskoristiti.

Predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak je također istaknuo kako je neophodno da se sama nautika napokon smjesti tamo gdje i pripada – u turizam kako bi mogli koristiti direktne potpore Ministarstva i sredstva namijenjena turističkom sektoru.Osim toga, apeliramo da se marine oslobode plaćanja od koncesijske naknade za pomorsko dobro, odnosno fiksnog dijela za 2021. koji dospijeva na naplatu ove godine, te varijabilnog dijela za 2020 kao i snižavanje PDV-a.“, rekao je Lisjak.

Predsjednik Udruženja charteraša HGK Paško Klisović rekao je kako pozdravlja horizontalne mjere Vlade RH koje charter kompanije u većem dijelu koriste posljednjih dana. „No najveća stavka troška nam je godišnji vez u marinama kao i neke druge koje su teške samim time što se ne ostvaruje nikakav prihod ni priljev te smo primorani vraćati primljene predujmove kojima inače financiramo zimski dio poslovanja pa nas sve to i dalje nas drži u teškoj i neizvjesnoj situaciji“, pojasnio je Klisović i posebno istaknuo kako bi trebalo uvesti vaučere umjesto povrata novca putnicima po principu Udruženja putničkih agencija HGK.

Zaključno, državni tajnici istaknuli su kako su oba ministarstva pripremila prijedloge za popuštanje mjera iz djelokruga svoje nadležnosti te kako će već tokom ovog tjedna, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, neke od njih biti donesene. Po donošenju novog seta mjera, organizirati će se i novi sastanak s predstavnicima nautičkog sektora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.