Hrvatski radio

Radio Zadar

Vidović:30 godina kvarimo mirovinski sustav, a ova reforma će ga uništiti

10.11.2018.

13:04

Autor: Toni Pajkin

Foto/Toni Pajkin

Foto/Toni Pajkin

Foto: - / -

Prijedlog mirovinske reforme HDZ –ove Vlade koji se nalazi u saborskoj proceduri loš je i može napraviti katastrofalne štete koje se neće moći popraviti za idućih 50 godina, rekao je na tribini u Zadru SDP-ovac Davorko Vidović.

Mirovinska prava su stečena prava i kad jednom pogriješite pokvarili ste sustav, a ja bih rekao da imamo 30 godina kvarenja sustava. Suočio sam se s time i  kao bivši ministar rada i socijalne skrbi znam kako je bolno i teško ispravljati greške koje su napravili drugi.

Nama nije potreba penalizacija, kao što HDZ predlaže kažnjavanje svih onih koji idu u mirovinu ranije, pa  SDP predlaže stimulaciju da se što duže zadržimo u svijetu rada.

Iza odluke o dodatku od 27 % posto, kao trajno povećanje mirovina za sve umirovljenike i uskraćivanje toga prava za one iz II stupa, iako je dana mogućnost  vraćanja u prvi stup,  je zapravo način da Vlada uzme novac s našeg privatnog računa

Vidović se dotaknuo i povlaštenih mirovina. Drži da taj dodatak država treba isplaćivati i osiguravati iz proračuna i to onoliko koliko ima sredstava i ne iz mirovinskoga fonda.

Mi nemamo samo problem s financijskom održivošću mirovinskog sustava, već i sa socijalnom održivošću. Pola milijuna umirovljenika živi ispod razine siromaštva, na što je ovu Vladu upozorila i Europska komisija. O tome se nije vodilo računa u najnovijem prekrajanju mirovinskog sustava rekao je također SDP-ov zastupnik na tribini u Zadru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.