Hrvatski radio

Radio Zadar

Vijećnica AM Marjana Botić: Koliko će poskupjeti komunalne usluge?

18.12.2017.

10:53

Autor: HRT Radio Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog nekordinacije gradskih institucija građani trpe stihiju i udar na njihove svakodnevne obveze. Imamo dojam da imamo nepostojećeg ili odsutnog gospodara – kritizirala je rad gradskih tvrtki vijećnica Akcije mladih Marjana Botić. Postavila je pitanje i poskupljenja komunalnih usluga.

Vijećnica Botić posebno je kritizirala rad zadarskih „Nasada“ koji, kazala je, jako loše održavaju gradsko zelenilo. Kao primjer navela je rušenje platana u dvorištu Osnovne škole Petra Preradovića. 

Imamo ugroženu djecu koja idu u osnovnu školu Petar Preradović…. Imali smo rušenje stabala iz dvorišta Petra Preradovića zato što se nije održavala krošnja. I niej se pazilo na ta stabla koja mogu ugroziti i promet i ljude  – rekla je vijećnica Botić. Potrebna je koordinacija javnih usluga grada Zadra je trpimo stihiju – kazala je vijećnica Botić. 

Vijećnica Botić ponovno je postavila i pitanje poskupljenja odvoza otpada.

 Mi smo izračunali kako će cijena komunalnih usluga poskupjeti 10 puta zbog Centra za gospodarenje otpadom. Kad uračunamo i poskupljenje cijene vode bit će to veliki udar na račune građana. Vi ste rekli da će cijena komunalnih usluga poskupjeti 80 posto. Kakve su vaše projekcije poskupljenja i hoće li grad subvencionirati te cijene – upitala je vijećnica Botić. 

Službe rade koordinirano odgovorio je vijećnici Botić na prvo pitanje pročelnik Robertino Dujela.  Tako u ulici Rine Aras rad Odjela za komunalne djelatnosti prati zadarski Vodovod, a i Odvodnja radi u svojem dijelu – rekao je Dujela.

Što se tiče srušenih platana, studija koja je rađena nije obuhvatila platane u dvorištu škole. Platana se srušila uslijed velikog nevremena bez većih posljedica, kazao je pročelnik Dujela. 

Centar za gospodarenje otpadom strateški je projekt Zadra koji će riješiti odlagalište u Diklu. To košta i bit će određeno povećanje cijene – odgovorio je na drugo pitanje gradonačelnik Branko Dukić. Naravno neće biti takvog drastičnog povećanja, već ćemo mi to regulirati da naše stanovništvo što manje opteretimo. Nadam se da će ta cijena i povećanje biti umjereno, kazao je gradonačelnik. 

Matematika je egzaktna znanost. Trebate imati točne parametre na osnovu kojih ćete formirati cijene. One su takve kakve jesu. CGO nije dobrotovorno društvo. Cijena jedne tone smeća je 80 euria. Oni to moraju naplatiti. – upozorila je vijećnica Botić. 

Bit će određenog povećanja, ali naše računice nisu takve kakve su vaše. – uzvratio je gradonačelnik Dukić istaknuvši kako će primarna selekcija smanjiti količinu smeća.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.