Hrvatski radio

Radio Zadar

Vijećnici odbili prijedlog da Sveučilište postane vlasnik Znanstvene knjižnice

12.09.2022.

15:39

Autor: Suzana Dražić

Znanstvena knjižnica Zadar

Znanstvena knjižnica Zadar

Foto: zkzd.hr / Radio Zadar

Kod vijećnika zadarskoga Gradskog vijeća danas nije prošao ni prijedlog Odluke da se osnivačka prava nad Znanstvenom knjižnicom prenesu na zadarsko Sveučilište. Prijedlog je  došao pred vijećnike  nakon pisma namjere Sveučilišta, koje bi o njoj dalje brinulo u okviru novog projekta u Novom kampusu. 

Pritom bi Znanstvena knjižnica zadržalo pravnu osobnost, a knjige bi ostale u vlasništvu Grada Zadra, pojasnila je pročelnica za kulturu Dina Bušić:

"Sve ono što je u vlasništvu Grada, ostaje i dalje u njegovom vlasništvu.  Osim što ćemo imati priliku privući još veći broj studenata i znanstvenika Knjižnica će i dalje ostati javna kao i do sada". Irena Dragić u ime kluba SDP-a ponudu je nazvala nemoralnom:

"Kažete pismo namjere Sveučilišta?! Ono se na tržištu naziva nemoralnom ponudom".

Irena Dragić,SDP

Marjana Botić  (AM) prozvala je Upravno vijeće jer nije provelo izbor ravnatelja: " Pozivam Grad Zadar da postupi po zakonu i raspiše natječaj za ravnatelja do 14. rujna jer je sve drugo protuzakonito upravljanje. Gasimo ustanovu koju je preživjela mnoge režime". 

A iako je glasovao protiv, predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić smatra da je za budućnost Znanstvene dobro da osnivačka prava preuzme Sveučilište: "Znanstvena knjižnica ima sve manje i manje korisnika i sve slabiju aktivnost. A tu je može ojačati samo Sveučilište u Zadru i  njezino prirodno mjesto je u okviru Sveučilišta", rekao je Vučetić.

 

Dio rasprave s Gradskog vijeća

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.