Hrvatski radio

Radio Zadar

Vijećnik Pupić Bakrač - Došao je financijski i sportski kraj KK Zadra

10.10.2016.

07:41

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Zbog ograničenog rostera i nedostatka kvalitete u novoj sezoni KK Zadar igra sve katastrofalnije. U posljednjem kolu poražen je od Cedevite sa najvećom razlikom u povijesti -58. Sve ukazuje na skori potpuni igrački i financijski krah" - kaže u svom priopćenju vijećnik Marko Pupić Bakrač..

Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

UNIŠTENJE KK ZADAR-KRONOLOGIJA JEDNE SRAMOTE

Financijska kriza KK Zadar koja se pretvorila u agoniju i neumitno ide ka svome kraju – uništenju kluba započela je preuzimanjem političkog nadzora nad klubom. Godinama su članovi uprava i NO odbora imenovani isključivo po političkom ključu. O sudbini kluba odlučivalo  se na partijskim sastancima po političkim a ne stručnim kriterijima. KK Zadar je devastiran rukovođenjem u maniri lošeg gospodara i sustavnom pljačkom ( izvlačenje novca preko ugovora sa igračima i raznoraznih drugih fiktivnih ugovora).

-Sve to dovelo do toga da je KK Zadar 2011 godine bio dužan preko 100 milijuna kuna. Dug bankama ( OTP, Erste,Hypo) iznosio je 71 milijun kuna, porezni dug 15 milijuna kuna, ostatak je bio dug prema igračima, radnoj zajednici, raznim trgovačkim društvima… Od travnja 2007 godine do rujna 2010 godine samo kod OTP banke podignuto je 6 kredita.

-Umjesto da se odgovorni kazne , situacija razriješi kirurškim rezom donosi se politička odluka o pretvorbi kluba u š.d.d kako bi se izbjegla odgovornost i amortizirao gnjev javnosti.  Operacijom pretvorbe rukovodi Darko Kasap. Marketinškom akcijom pokušava se građane nagovoriti da kupe dionice kako bi  se dugovi koju su nastali javašlukom i pljačkom pod kapom HDZ-a sanirali nekom vrstom samodoprinosa.  Proces je prošao ne baš uspješno, kao uostalom i sve što je Darko Kasap radio ili radi. Grad je bio prisiljen dugove prema banci preuzeti na sebe dok su ostali dugovi pretvoreni u udjele. Tako je ogromna financijska šteta koja je nanesena klubu uglavnom prebačena na teret grada , odnosno poreznih obveznika.

Prelaskom iz udruge građana u š.d.d KK Zadar postaje obveznik plaćanja PDV-a. To tekuće poslovanje čini gotovo nemogućim jer klub na sve transakcije mora plaćati 25 % PDV-a uključujući i donacije pa i one iz gradskog proračuna.

-U rekordnom roku klub se opet enormno zadužuje po već uigranom scenariju. Pokreće se institut predstečajne nagodbe 2013 godine svega dvije godine nakon pretvorbe. U momentu kada je prihvaćena predstečajna nagodba 2014 godine dug kluba papirnato je iznosio 37 864 681, 92 kuna, realno je bio i mnogo veći jer neka potraživanja nisu prijavljena u procesu predstečajne nagodbe. Procesom predstečajne nagodbe klubu se otpisuje 60% duga, ostatak dugovanja se mora isplatiti u ratama po točno utvrđenom planu otplate.

-Nedugo nakon predstečajne nagodbe 04.12.2014 godine račun kluba je blokiran. Direktor Boris Skroće skriva od nas vijećnika i javnosti dva i po mjeseca da je klub u blokadi. Gradonačelnik Božidar Kalmeta na moje vijećničko pitanje odgovara da ni on nije znao za blokadu ( ja mu ne vjerujem). O blokadi i problemima sa FIBOM zbog neispunjavanja obveza prema igračima doznajemo iz medija nakon što su zaredali štrajkovi klubu.

-Boris Skroće tvrdi da će odblokirati račun poreznom nagodbom sukladno izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona koje su tek trebale stupiti na snagu.

-Uvidom u izmjene i dopune Općeg poreznog zakona koje su objavljene  9.03.2015 godine u NN 26/2015 utvrdio sam da KK Zadar ne ispunjava uvjete za poreznu nagodbu . Naime račun kluba je osim porezne uprave bio blokiran od drugih vjerovnika što zakon nije dopuštao. KK Zadar također nije mogao učiniti  vjerojatnim ispunjenje porezne nagodbe jer se nalazio u enormnim dugovima te nije posjedovao nikakvu imovinu niti je mogao dati garancije za otplatu duga kao što zakon zahtjeva. O tome pismeno obavještavam direktora, gradonačelnika, članove NO i javnost.

-Oni se oglušuju na moja upozorenja nastavljaju i dalje po svome. Traže od porezne uprave da ih odblokira poreznom nagodbom iako za takvo što ne postoji zakonska osnova. Boris Skroće tijekom mjeseca veljače i ožujka 2015 godine  svaki petak obećava igračima i radnoj zajednici završetak porezne nagodbe i isplatu plaća idući tjedan. U njegovoj pogubljenosti omaklo mu se u izjavi za medije da je svu dokumentaciju za poreznu nagodbu predao tek 01.travnja 2016 godine što znači da je svjesno obmanjivao igrače , radnu zajednicu i javnost.

-Zbog očigledne  nesposobnosti direktora pismeno tražimo sazivanje sjednice NO i njegovu smjenu. Na službeno postavljen zahtjev od strane vijećnika nije odgovorio niti jedan član NO ( što im je bila obveza). Predsjednik NO Darko Kasap ne odgovara na mojih 6 telefonskih poziva kao ni na poruke koje mu ostavljao kod tajnice.

-Budući da je NO kluba pokazuje potpunu inertnost i nesposobnost pismeno zahtijevamo od predsjednice skupštine kluba Snježane Jurinić i predstavnika većinskog vlasnika gradonačelnika Božidara Kalmete sazivanje skupštine smjenu kompletnog NO i Uprave. I oni se oglušuju , ne odgovaraju na naše zahtjeve ( iako su bili obvezni).

-Među oporbenim vijećnicima prikupljamo potpise za sazivanje tematske sjednice vijeća o stanju u KK Zadar. Nakon prikupljenih potpisa predsjednik vijeća Živko Kolega saziva sjednicu za 20.04.2015 godine.

-U pripremi sjednice pismeno zahtijevamo od direktora Borisa Skroće da nam se dostavi dokumentacija o visina i struktura duga KK Zadar. On se oglušuje i ne odgovara na naš zahtjev( iako mu je to bila obveza)

-Na sjednicu vijeća vladajući dolaze sa već pripremljenim materijalima i odlukama za izglasavanje da se KK Zadar isplati dodatnih 3 milijuna kuna iz proračuna radi deblokade računa jer se odustaje od porezne nagodbe. Također na tematsku sjednicu o KK Zadar donose odluku za izglasavanje da s NK Zadru isplati iz proračuna milijun kuna. Osim što ni za NK Zadar nismo dobili nikakvu  dokumentaciju vezano za poslovanje, visinu i strukturu duga na sjednici nije bilo nikoga iz kluba da nam podnese izvješće o poslovanju i odgovara na pitanja. Kao što vam je svima poznato vladajući na sjednici izglasavaju rebalans proračuna i daju dodatnih 3 milijuna kuna KK Zadru i milijun kuna NK Zadru.

-Boris Skroće na sjednici  u svom izvješću o poslovanju navodi da je uz dug iz predstečajne nagodbe u godinu i pol dana napravljeno još 9 562 310,00 kuna novonastalog duga. U tom trenutku dugovanja kluba su iznosila oko 22 milijuna kuna.

-Na kraju sjednice oformljena je komisija koja je trebala donijeti zajedničke zaključke. U komisiji je Elvira Sterle, Erol Gaši, Ana Ivčić i ja prisutan je i predsjednik NO Darko Kasap. Sastankom komisije predsjeda Elvira Sterle. Pošto je sazvana redovna skupština kluba i biti će izabran novi NO na stolu je i prijedlog da netko iz oporbe u ime grada uđe u NO kluba. U ime SDP-a Erol Gaši odbija da bilo tko od njih uđe u NO kluba jer ne žele biti suodgovorni za ono što će se dogoditi sa klubom. Kako SDP-ovci odbijaju ući u NO kluba u ime oporbe ja kažem da mi hoćemo, da ćemo pročešljati svu dokumentaciju i javnost svakodnevno izvješćivati o stanju u klubu, radu uprave i procesu nadziranja uprave.  Elvira kratko zastane u nedoumici , uskoči Darko Kasap koji kaže da on kao čovjek nema ništa protiv toga da netko od nas dvojice uđe u NO kluba ali se kao HDZ-ovac protivi. Tu završava priča oko člana oporbe u NO kluba. Oko zaključaka se nismo usuglasili.

-Novcem iz gradskog proračuna klub je deblokiran, isplaćeno je 9 zaostalih plaća. Nekako se izgurala sezona 2015/2016.

-Vladajući odlučuju privatizirati klub i u tu svrhu angažiraju tvrtku KPMG MANAGEMENT. Predstavnik tvrtke dolazi na vijeće prezentirati na koji način će se izvršiti privatizaciju kluba.  Powerpoint prezentacija sa desetak primitivnih slajdova na razini prosječnog učenika prvog razreda srednje škole ukazuje na još jednu malo težu prevaru. Raznorazni čudaci iskaču kao iz šešira predstavljaju se kao budući kupci i vlasnici. Navodno je tvrtka KPMG MANAGEMENT obavila stotinjak ozbiljnih razgovora oko privatizacije kluba.

-Kao najvjerojatniji kupci KK Zadar spominju se sveprisutni Turci odnosno Dogus grupa.

-Dogus Grupa odustaje od kupnje KK Zadra a Predsjednik NO Darko Kasap priznaje da ni on ni gradonačelnik nikada sa njima nisu razgovarali na tu temu!? Do današnjeg dana priča o privatizaciji nije se pomakla ni milimetra sa mrtve točke. Tvrtku KPMG MANAGEMENT nitko više i ne spominje. Ta tvrtka nikada nije podnijela vijeću izvješće o svom radu u svezi privatizacije KK Zadar. Ne zna se ni koliko je klub koštao njihov neuspješni konzalting.

-Klub stalno kuburi sa dugovanjima, blokadama računa, problemima sa registracijom igrača zbog blokade od strane FIBE.

-Na prošloj sjednici vijeća održanoj 04.08.2016 godine sa govornice upozoravam gradonačelnika da klub ne poštuje plan otplate duga iz predstečajne nagodbe te da su se stekli uvjeti za pokretanje stečaja kojeg FINA može pokrenuti u svakom trenutku. Na istoj sjednici rebalansom proračuna KK Zadru dano još dodatnih 2,5 milijuna kuna.

-Na početku nove sezone zbog neisplaćenih dugovanja bivšim igračima FIBA opetovano blokira klub. Ne mogu se registrirati potpisani igrači Kovačević i Marić. Dug kluba vjerojatno je već dosegao oko 25-30 milijuna kuna te ove milijuni kuna koje izdvajamo kako bi gasili požare imaju sličan učinak ko i kap vode žednom u pustinji.

-Boris Skroće ostaje vjeran sebi i svojim balkanizmima pa u kikaševskoj maniri Kovačevića i Marića prevarom pokušava registrirati preko Zaboka i Darde za Zadar iako nisu odigrali ni minute za te klubove. Sa svojim postupcima sramoti grad i klub blistave prošlosti poznat po fair playu.

-Odvjetnik Danijel Papak opunomoćenik bivšeg igrača Zadra Joze Brkića upozorava ABA ligu da je prilikom malverzacija oko registracije Marića i Kovačevića učinjeno kazneno djelo. Da stvar bude gora KK Zadar preuzeo je obveze prema igračima koji ne može registrirati.

-Zbog ograničenog rostera i nedostatka kvalitete u novoj sezoni KK Zadar igra sve katastrofalnije. U posljednjem kolu poražen je od Cedevite sa najvećom razlikom u povijesti -58. Sve ukazuje na skori potpuni igrački i financijski krah.

 

                                                          Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra

                                                                              Marko Pupić-Bakrač

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.