Hrvatski radio

Radio Zadar

Vijenci i mimohod postrojbi u sjećanje na Maslenicu

21.01.2019.

08:11

Autor: Anita Perica - Toni Pajkin

ilustracija: Dino Stanin / Pixsell

ilustracija: Dino Stanin / Pixsell

Foto: - / -

U Zadru se danas očekuju potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zatim kao izaslanik Predsjednice general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Miljenko Filipović izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Očekuje se i general zbora Mirko Šundov- načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Mladen Markač- izaslanik mnistra unutarnjih oslova, te brojna županijska i gradska izaslanstva i branitelji, sudionici Vojno redarstvene operacije Maslenica.

U Zadru danas središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica. Akcija je planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Program počinje budnicom gradske glazbe ulicama Poluotoka ,a posebno dojmljiv i ove će godine biti mimohod postrojba s ratnim zastavama. 

Početak stvaranja vojne sile spremne donijeti slobodu cijeloj Hrvatskoj - i to je bila vojno-redarstvena operacija Maslenica, prekretnica Domovinskoga rata kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe, Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik, a poslije i brana Peruča. Provedbom akcije stvoreni su preduvjeti za ponovno prometno povezivanje sjevera i juga zemlje, te povratak prognanika. 
Tijekom i nakon operacije Maslenica, do kraja ožujka 1993. , poginulo je 127 hrvatskih branitelja. 

U 10 sati kod spomen-obilježja 3. bojne „Imotski sokolovi“ 4. gardijske brigade Pauci položit će se lovorov vijenac i zapaliti svijeća, a potom i kod spomen-obilježja svim poginulim braniteljima Zadarske županije.

Također, s početkom u 10.30 sati održat će se mimohod pripadnika OSRH-a i MUP-a s ratnim zastavama povodom 26. obljetnice VRO „Maslenica“.

Misno slavlje u svetištu sv. Šime u 11 sati predvodit će msgr. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Od 12 do 13.30 sati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače održat će se promocija knjige Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata „Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti“.

U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održat će se promocija knjige „Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991“ s početkom u 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.