Hrvatski radio

Radio Zadar

Vikend posvojenja u Zadru

29.05.2019.

11:48

Autor: HRT Radio Zadar / ADOPTA

foto: ilustracija - www.adopta.hr

foto: ilustracija - www.adopta.hr

Foto: - / -

ADOPTA – udruga za potporu posvajanju 31. svibnja i 1. lipnja 2019. dolazi u Zadar. Aktivnosti Vikenda posvojenja provode se u okviru projekta Centar posvojenja uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te u suradnji sa CZSS Zadar.

ADOPTA je prepoznala važnost povećanja regionalne ujednačenosti usluga namijenjenih posvojiteljskoj populaciji te u sklopu projekta Centar posvojenja organizira Vikende posvojenja po cijeloj Hrvatskoj. Do sada su Vikendi posvojenja organizirani u Čakovcu, Osijeku, Splitu, Rijeci i Lovranu te u Dubrovniku, a ove godine dolazimo u Zadar - poručili su iz ove udruge. 

Prilikom svakog dolaska organiziraju različite aktivnosti, koje predstavljaju jedinstvenu priliku posvojiteljskoj populaciji i zainteresiranoj javnosti da sudjeluju u aktivnostima namijenjenima podršci posvojenju.

Planirane aktivnosti ovog Vikenda posvojenja su:

• Stručno predavanje za djelatnike centara za socijalnu skrb, vrtića i škola na kojem će se obrađivati teme: Psihološki aspekt posvojenja – iskustvo i potrebe djeteta, Razvojni i obrazovni aspekt djeteta koje je posvojeno – smjernice i sugestije za vrtiće i škole, Kako komunicirati o posvojenju – zamke i izazovi razgovora o posvojenju u vrtiću i školi. Predavanje će se održati u Multimedijalnoj dvorani gradske knjižnice u Zadru u petak, 31.05. od 11:30-13:00. Obavezna je prijava na e-mail adresu helena@adopta.hr.
• Psihoedukativna radionica za mlade na kojoj će se učenicima na zanimljiv način pružiti konkretni alati za intervenciju ukoliko dožive nasilje ili svjedoče nasilju u svojoj okolini. Uz to razvijati ćemo i vještine nenasilnog rješavanja sukoba te učiti kako pružiti podršku žrtvama i počiniteljima nasilja. Radionica je namijenjena učenicima Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru.
• INFOteka o međudržavnom posvojenju na kojoj ćemo odgovarati na pitanja poput: koje je tijelo nadležno za međudržavno posvojenje, kome se javiti kada se odlučimo na posvojenje izvan Republike Hrvatske, što očekivati u procesu međudržavnog posvojenja, i mnoga druga. INFOteka je namijenjena svima koji razmišljaju o posvojenju posebno međudržavnom posvojenju, a održati će se u petak, 31.05. od 17:00-18:00 u Obiteljskom centru zadarske županije. Prijave su obavezne u CZSS Zadar.
• Predavanje za posvojitelje „Terapijsko roditeljstvo“ u kojem će se odgovoriti na pitanja: Što je to terapeutsko u roditeljstvu? Kako razviti optimizam kod djeteta? Što sa teškim emocijama? Tijekom predavanja će se moći kupiti slikovnice i ostala Adoptina izdanja (http://www.adopta.hr/adoptateka/adoptina-izdanja.html). Predavanje se održava u Obiteljskom centru zadarske županije u subotu, 1.06. od 9:30-10:30. Prijave su obavezne u CZSS Zadar.
• Individualno psihološko savjetovanje za posvojitelje namijenjeno je svima koji bi željeli razgovarati sa stručnom osobom o određenoj temi ili problemu. Savjetovanje s Adoptinim psihologinjama će se održati u subotu, 1.06. od 10:30-13:30 u prostorijama Obiteljskog centra zadarske županije. Obavezna prethodna najava u CZSS Zadar.

Za dodatne informacije posjetite Internet stranicu ADOPTE na www.adopta.hr ili nas kontaktirajte na info@adopta.hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.