Hrvatski radio

Radio Zadar

Vikendom bez dežurnog stomatologa

22.01.2015.

15:20

Autor: A. Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svatko tko je iskusio jaku zubobolju u dane vikenda u Zadru dobro se namučio. Naime u cijeloj Zadarskoj županiji nema dežurnog stomatologa već godinama, a po svemu sudeći neće ga ni biti u skoroj budućnosti.

Ako vas u Zadru u dane vikenda ili tijekom noći zaboli zub uglavnom ste prepušteni sami sebi ili pak dobroj volji privatnih stomatologa koji su spremni odraditi vikend-intervenciju i tu svoju uslugu naravno naplatiti. U okviru sustava koji plaćaju građani nema dežurnog stomatologa na čitavom području Zadarske županije - rekla nam je ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije dr. Renata Bek:

         Zato što mi sve ugovaramo s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a HZZO nikada nije ugovarao pripravnost stomatologa, do sada su jedino ugovarali u regionalnim centrima rad subotom popodne i nedjeljom.

Tako dok Zadar ne postane regionalni centar ništa od dežurnog stomatologa po kriterijima HZZO-a. To znači i da je više od 170 tisuća žitelja Zadarske županije subotom popodne, nedjeljom i noću problem jake zubobolje prisiljeno rješavati kako znaju i umiju, mnogi obraćajući se zadarskoj Hitnoj pomoći. Hitna može savjetovati samo nešto protiv bolova i strpljenje do jutra odnosno ponedjeljka ako je vikend - kaže Ravnateljica zavoda za hitnu medicinu zadarske županije Davorka Krnčević:

         Neki se doista iščuđavaju kako to da zadarska Hitna nema dežurnog liječnika dentalne medicine, naročito ljudi koji evo dolaze iz drugih zemalja EU pa su ovdje na proputovanju ili su došli na svoj zasluženi godišnji odmor ili su rodom iz ovih krajeva pa su se vratili živjeti ovdje - kazala je ravnateljica Davorka Krnčević.

Mrežom hitne medicine za Zadarsku županiju jednostavno nije određena takva vrsta usluge nego usluga liječnika obiteljske medicine, nastavlja Davorka Krnčević dodajući kao je projekt stomatoloških usluga koji bi obuhvatio ne samo Zadar nego cijeli prostor Zadarske županije nešto što tek predstoji u njihovu radu. Dodajmo kako je Zadranima vikend-zubobolju još teže ublažiti otkako u ljekarnama ne možete dobiti sredstvo protiv bolova bez recepta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.