Hrvatski radio

Radio Zadar

Vilajtović: Kalmeta je pravomoćno oslobođen da je organizirao zločinačko udruženje

19.09.2022.

18:56

Autor: V.Š./Radio Zadar

Kalmeta i odvjetnik Vilajtović

Kalmeta i odvjetnik Vilajtović

Foto: Marko Lukunić / Pixsell, arhivska fotografija

Odluku Vrhovnoga suda komentirao je za Radio Zadar Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović. Ističe kako su zadovoljni jer je Kalmeta pravomoćno oslobođen da je organizirao zločinačko udruženje radi izvlačenja novca iz državnih cestarskih tvrtki. 

- Gospodin Kalmeta je pravomoćno oslobođen da je organizirao zločinačko udruženje radi činjenja kaznenih djela. Dakle, to je osnovno kazneno djelo pod točkom 1 u kojem je Vrhovni sud pravomoćno oslobodio gospodina Kalmetu da je bio organizator zločinačkog udruženja radi izvlačenja novca iz državnih poduzeća koja se bave cestogradnjom. Prema tome, to je kapitalna stvar i odluka VSRH s kojom smo naravno jako zadovoljni, izjavio je odvjetnik Vilajtović.


Dodao je kako je Kalmeta pravomoćno oslobođen da je bilo što nezakonito radio u odnosu na TD Osijek-Koteks i Dragu Tadića. Vilajtović je pojasnio i na što se odnosi dio presude koji je ukinut.


- On se tiče zapravo neobrazložene prvostupanjske presude. Što to znači? Znači, nigdje u odluci Vrhovnoga suda nemate da je gospodin Kalometa učinio nešto nezakonito, nešpto što nije trebao ili nešto što je pogrešno učinio. Nego jednostavno, prvostupanjski sud je bio dužan obrazložiti zašto u jednom trenutku jednom svjedoku ne vjeruje, a u drugom trenutku tom istom svjedoku vjeruje. Dakle tu se radi o povredi koju je učinio u pisanju presude prvostupanjski sud. Prema tome s puno optimizma idemo u ponovljeno suđenje. Što se nas tiče ne trebamo niti imamo bilo koji novi dokaz, nego da se sve pročita, istaknuo je Kalmetin branitelj. 


U ponovljenom postupku sudite će se za kaznena djela koja su proizašla iz inkriminacija koje se tiču pristupne ceste Zadar 2 - Gaženica, zatim luke Gaženica i ceste Rupa - Rijeka, te dijelom i postupka vezanog za Fimi Mediju, a riječ je o filmu Prometna renesansa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.