Hrvatski radio

Radio Zadar

Vinari u problemima - očekuje se pad prodaje i do 80 posto

29.05.2020.

11:33

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto. Robert Anic/PIXSELL

Ilustracija - foto. Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Kriza uzrokovana koronavirusom snažno je pogodila i vinogradarsko-vinarski sektor, stoga je Hrvatska gospodarska komora resornom Ministarstvu poljoprivrede predložila izmjene Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, tzv. vinske omotnice.

Prema rezultatima istraživanja Hrvatske gospodarske komore neprodano je 50 do 60 posto zaliha vina, a za prvih šest mjeseci očekuje se pad prodaje i do 80 posto. Loše stanje u podrumima hrvatskih vinara nažalost dobro ilustriraju i procjene sa zadarskoga područja:

       Pa iskreno rečeno mislim da su te brojke u postocima i veće - kaže Tomislav Glavić, predsjednik udruge vinara Zadarske županije ističući kako je problem dodatno pojačava nepredvidljivost razvoja situacije oko korona krize:

       Neizvjesnost di nam je berba tri miseca na pragu, turistička sezona je jako upitna, nadamo se da sve ovo vodi ka boljem, nadamo se da će ipak ta potrošnja porasti i da nećemo imati problem punih bačava, ali ako se nastavi stanje k’o što je bit ćemo u velikom problemu.

Komora je predložila da se najveći dio od 43 milijuna kuna potpora usmjeri na smanjenje zaliha kroz destilaciju viškova vina, uz potporu od pet kuna po litri na bazi od 11 posto alkohola.

       Mislim da će se mali broj odlučiti za takvo nešto jer je to cijena koja ne pokriva niti proizvodnju jednog kila grožđa a kamoli jedne litre vina…

Minimalna prijava za destilaciju bila bi pet tisuća litara, maksimalna do 30 posto zaliha. Ostatak bi se koristio za krizno skladištenje. Prijedlog uključuje i povoljnu kreditnu liniju za vinare kroz HBOR i Hamag Bicro.

       Ta druga kombinacija bi možda nama u toj krajnjoj nuždi više odgovarala, pričamo o vinarima Zadarske županije i Dalmacije prvenstveno, a što se tiče toga prijedloga skladištenja to će najvjerojatnije biti aktualno kod većine vinara pogotovo koji imaju vina koja imaju potencijal starenja pa onda ti troškovi skladištenja, pakiranja i tako…pa će sigurno dobro doći. 

Dašak optimizma unijela su dodatna popuštanja mjera uz najave ipak nešto bolje turističke sezone od one koja se očekivala prije mjesec dana.

 

Tomislav Glavić - insert iz razgovora

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.