Hrvatski radio

Radio Zadar

Vinari Zadarske županije osnivaju udrugu

30.05.2019.

12:25

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Zadarski vinari nadaju se kako će udruženi imati lakši put do tržišta, posebice u plasmanu svojih vina u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima. Inicijativa je pokrenuta i zbog loših iskustava iz prethodnih godina - izostanka njihovih vina na najvažnijim zadarskim gastro-manifestacijama.

Vinari Zadarske županije osnivaju udrugu. Pokrenut je postupak registracije pa bi uskoro trebala i zaživjeti. Zadarski vinari nadaju se kako će udruženi imati lakši put do tržišta, posebice u plasmanu svojih vina u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima.

Škaulj, Bobanović, Vrsaljko, Glavić - samo su neka dobro poznata vinarska imena okupljena oko ideje osnivanja udruge vinara Zadarske županije.

       Udruga je otvorena za sve vinare koji su registrirani na tržištu, znači za sve vinare iz Zadarske županije neovisno o tome tko je sudjelovao na osnivačkoj skupštini, uvijek nam se može priključiti. Takav je stav, a poslije ćemo vidjeti… -kazao nam je jedan od osnivača, Tomislav Glavić. Ne krije kako je inicijativa pokrenuta i zbog loših iskustava iz prethodnih godina, konkretno izostanka njihovih vina na najvažnijim zadarskim gastro-manifestacijama:

       Svi smo imali taj problem zajedničkog nastupa, svi smo imali problem da nisu dogovori s raznoraznim organizatorima manifestacija i festivala ispoštovani do kraja. Došao je trenutak da napravimo jednu ozbiljniju organizaciju koja će biti i ozbiljan partner i ozbiljan pregovarač.

Zadarski vinari najmanje su poznati i priznati upravo u svojoj županiji – ističe Tomislav Glavić, a ponuda njihovih vina u zadarskim restoranima i drugim ugostiteljskim objektima je vrlo mala:

       Činjenica jest da mi imamo nekih stotinjak etiketa naših vinara na tržištu. Znači, nije više riječ o nekoj maloj količini, o nekoj zanemarivoj količini…Bit ću iskren, kad su u pitanju crna vina imamo i kvalitetu i količinu, baš vrhunsku kvalitetu koja se cijeni u svim dijelovima Lijepe naše. Najmanje je cijenjeno to tu kod nas.

Što se tiče podrške osnivanju udruge, pozitivne signale za sada imaju iz Zadarske županije i Grada Benkovca, a nadaju se i podršci cjelokupne lokalne zajednice.

Tomislav Glavić, izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.